AD Rivierenland: Zwerfvuil levert geld op

GORINCHEM – Inwoners van Gorinchem kunnen binnenkort statiegeld ontvangen voor het inleveren van blikjes en kleine plastic flesjes. De Plus-supermarkt in het winkelcentrum Nieuw-Dalem wil hiervoor een speciale automaat aanschaffen. Ze proberen hiermee zwerfvuil te verminderen. 

MITCHEL GEERLING

Klanten ontvangen voor elke ingeleverde verpakking een milieubonus van 5 cent. Contant geld opstrijken is er niet bij; de consument moet het statiegeldbonnetje besteden in dezelfde supermarkt. De winkel betaalt de bonus uit eigen portemonnee.
Het concept voor de alternatieve flessenautomaat is afgekeken van een supermarkt in Eerbeek. Daar begon een ondernemer in juni met ‘statiegeld’ op blikjes en plastic flesjes.

PROEF
De bedenker van de actie is René Hissink van het bedrijf Tomra. Hij hoopte met de proef zwerfvuil van de straat te houden. Dit lukte in Eerbeek aardig: in de plaats van 10.000 inwoners worden dagelijks zo’n 1500 verpakkingen ingeleverd. Hissink: ,,Van statiegeld is al jaren bewezen dat het werkt.”

HERGEBRUIKEN
Hissink hoopt zijn automaat nu ook in Gorinchem te kunnen neerzetten. Hij heeft hierover gesproken met Albert Sterk, eigenaar van de Plus-supermarkt. ,,We zijn in gesprek over de plaatsing van het flessensysteem. Ze hebben belangstelling en er hebben al gesprekken plaatsgevonden,” zegt hij. Sterk was zelf gisteren onbereikbaar in verband met vakantie.

GEPLET
Volgens Hissink kunnen alle 4200 flessenautomaten van zijn bedrijf – die in supermarkten over heel Nederland verspreid staan – al blikjes en flesjes innemen. De speciale automaat is echter noodzakelijk, omdat die machine de flesjes en blikjes kan pletten. Dat fijnmaken is noodzakelijk in verband met ruimtegebrek.
De winkels kunnen de geplette materialen opsturen naar distributiecentra waar deze gesorteerd worden. Na deze sortering kunnen plastic en aluminium hergebruikt worden.

BLIJ
Wethouder Arjen Rijsdijk van de gemeente Gorinchem is blij met het opvallende initiatief: ,,We streven er naar dat er geen vuil meer op straat te vinden is en dat alle verpakkingsmaterialen worden hergebruikt,” zegt hij.
De gemeente Gorinchem is al jaren bezig met het bestrijden van zwerfafval, in samenwerking met reinigingsdienst Waardlanden. Er zijn het hele jaar door tal van initiatieven om zwerfvuil tegen te gaan. Zo zijn er prikacties speciaal voor scholieren.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.