Greenup

De Greenup is een automaat voor inname van PET-flesjes, blikjes en drankenkartons bij scholen en (sport)verenigingen. Zodra scholieren of clubleden een verpakking inleveren ontvangen zij een beloning, bijvoorbeeld in de vorm van spaarpunten.

Het uitgeven van een beloning zorgt ervoor dat tot 98% van de drankverpakkingen retour komt. Behalve het verminderen van afval binnen de school of club, draagt de automaat zodoende ook bij aan het terugdringen van zwerfafval. Alle drankverpakkingen die in de Greenup worden ingeleverd zijn bovendien hoogwaardig te hergebruiken, omdat ze niet worden vervuild door ander afval.

Beloning
Hoewel in principe elk soort beloning te koppelen is aan de Greenup, raden wij aan om de spaarkaart te gebruiken voor het beloningssysteem. Met de spaarkaart krijgen leerlingen punten voor het inleveren van verpakkingen, die zij op een later moment weer kunnen inwisselen. Zo kunnen zij bepaalde aankopen doen of sparen voor korting op producten. De Greenup is in staat om de gebruiker te herkennen en de gespaarde punten weer te geven op het ingebouwde beeldscherm.
Educatieve waarde
Vanwege de milieuvoordelen heeft de Greenup een sterke educatieve waarde. Scholieren leren op een praktische wijze kennismaken met recycling. De automaat beschikt over een groot touchscreen dat uitermate geschikt is voor leerdoeleinden. Zelfs het gebruik van social media wordt ondersteund, zodat scholieren hun recyclingactiviteiten kunnen delen met hun netwerk of wedstrijden kunnen houden met andere scholen.
Enthousiaste gebruikers
De Greenup wordt enthousiast ontvangen. Een greep uit de reacties:

“Als school zijn wij veel bezig met milieu en duurzaamheid. Wij hebben hier zelfs speciale milieugroepen ingesteld die zich hiermee bezig houden. Dit concept past goed bij de normen en waarden van onze groene school", aldus conciërge Robert Verboom van Daltonschool Helen Parkhurst te Almere.

“De Greenup helpt ons. Het zwerfafval is met 80% verminderd”, vertelt directeur bedrijfsvoering & onderwijsprojecten Alfons Mullink van het Almende College in Ulft.

"Voorheen moesten vrijwilligers de sloten rondom de school leeghalen met visnetten. Dankzij de Greenup hoeft dat niet meer. Het concept stimuleert de jongeren op onze school om het zwerfafval op te ruimen! Wij zijn zeer tevreden", vertelt conciërge Bert Sietsma van het Nordwin College in Heerenveen.