magazijn

Logistiek dienstverlener Mainfreight wil niet meer zonder Orwak balenpersen

De sector Transport & Logistiek is één van de snelst groeiende sectoren ter wereld. Een industrie waar veel verpakkingsmateriaal vrijkomt en dat zo snel mogelijk verwerkt moet worden om kostbare werkruimte te besparen. Eén van de grotere spelers in Nederland is Mainfreight. Een logistieke dienstverlener met wereldwijd meer dan 200 locaties. We gingen op bezoek bij Patrick Goossens, Supervisor Logistics, om te spreken over zijn ervaringen met de Orwak balenpersen.

Verspreid over het terrein van Mainfreight zijn inmiddels 20 balenpersen te vinden. Door hun typerende oranje kleur vallen ze direct op tussen de hoge stellingen en druk bezette werkplekken. “We maken gebruik van diverse typen Orwak persen”, zegt Patrick. “Zo hebben we de typen 3420, 3820, 5070 en 9020. We verwerken veel soorten afvalmateriaal en hebben op sommige plekken beperkte ruimte. We waren dus blij verrast met het grote assortiment dat TOMRA biedt. Voor iedere ruimte en ieder soort materiaal is er wel een passende pers te vinden”.

Meer ruimte zonder kartonophopingen

Voordat Mainfreight afval verwerkte met Orwak persen, maakten zij gebruik van rolcontainers, grote kiepbakken en perscontainers. “Middelen die veel ruimte in beslag namen en het verwerken van afval niet versnelden”, licht Patrick toe. “Er waren langere rijafstanden tussen de werkplekken en opslagruimtes en daarnaast was er minder ruimte voor werkplekken. Wanneer de grote perscontainers vol waren en er net een legingsactie was geweest, kon een spoedleging zomaar een halve dag duren. De hoeveelheid karton bleef echter maar komen, waardoor er grote ophopingen ontstonden. Met de balenpersen werp je gewoon de baal uit en je bent klaar. Daarnaast wordt het afval direct bij de bron verwerkt zonder dat het eerst handmatig klein gemaakt dient te worden. Dit bespaart de medewerkers veel tijd en het houdt de werkplekken schoon en veilig. Medewerkers hoeven alleen de klep dicht te doen en de pers doet de rest. Makkelijker kan het niet”.

Mainfreight’s Operational Excellence Program

Waar Mainfreight in het verleden alleen maar last had van haar afval, zorgt de komst van de Orwak persen voor besparingen. Patrick vertelt dat hij zijn leidinggevenden snel wist te enthousiasmeren. “Zeker toen ze hoorden dat het ook bijdraagt aan een beter milieu. Een Orwak zorgt voor hoogwaardige recycling en we sturen minder vrachtwagens de weg op, waardoor er minder CO2-uitstoot plaatsvindt. Wij zien alleen maar pluspunten en ik zou persoonlijk niet meer zonder Orwak willen”, besluit hij.

Weten wat een Orwak balenpers voor uw bedrijf kan betekenen? Vraag dan een gratis afvalscan aan.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.