Statiegeld staat weer stevig in Australië

Northern Territory, één van de acht staten van Australië, heeft zijn statiegeldsysteem terug. Dit voorjaar won de frisdrankindustrie een juridische procedure waardoor de 10 cent statiegeld in strijd werden verklaard met de vrijhandel. Die blokkade is nu in hoger beroep omver geworpen. Daarmee is Northern Territory de tweede staat waar statiegeld stevig voet aan de grond heeft.

Waar de Noorderlingen nog maar sinds kort een ‘Cash for Containers’-programma hadden, geniet statiegeld al ruim dertig jaar mateloze populariteit in Zuid-Australië. Onderzoek na onderzoek wijst daar uit dat statiegeld zorgt voor lagere opruimkosten en een schoner milieu. Bovendien wordt twee keer meer plastic gerecycled in staten met statiegeld.

Ondanks de commerciële bezwaren van Coca-Cola en Schweppes kiezen daarom steeds meer Australiërs voor statiegeld. En ze gaan daarbij soms een stapje verder: een middelbare school in Sydney nam Coca-Cola uit de schappen op aandringen van de eigen scholieren, die de slinkse tactieken van het bedrijf beu waren.

Twee andere Australische staten ondernemen nu ook stappen om het inzamelsysteem over te nemen. “We zijn nu dichter dan ooit bij een landelijk dekkend statiegeldsysteem,” zegt de woordvoerder van Clean Up Australia. De nationale milieuminister, Tony Burke, gaf al eerder dit jaar te kennen dat statiegeld goed draagvlak heeft onder zijn collega-bewindslieden. De frisdrankindustrie blijft intussen veel geld pompen in het promoten van hun alternatief: het plaatsen van 30.000 prullenbakken voor plastic afval.

Bron: Echteheld.nl

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.