flesje met statiegeld

Apeldoorns zwerfafvalproject groot succes

De omgeving in de gemeente Apeldoorn is schoon; het zwerfvalproject is een succes. Dankzij 62 verenigingen zijn er maar liefst 403.041 blikjes en PET-flesjes opgeraapt en ingeleverd. Per item kregen deelnemende verenigingen een vergoeding van 5 cent ‘statiegeld’ van de gemeente, bestemd voor de clubkas. Vorig jaar werd het startschot gegeven van de beloningsactie “Heel Apeldoorn Rein”.

Unieke statiegeldactie

Met de actie is Apeldoorn de eerste gemeente in Nederland die een vorm van statiegeld aanbiedt op kleine drankverpakkingen, wanneer deze gerecycled worden op speciale inleverlocaties. “We proberen Apeldoorners te stimuleren om bewust met zwerfafval om te gaan. Daarnaast krijgen de ingeleverde items door recycling een nieuw leven”, zegt wethouder Mark Sandmann. Door een kleine vergoeding per ingeleverd item aan te bieden hoopte de gemeente de verenigingen te motiveren om mee te doen. En met succes. Binnen één jaar tijd meldden 62 verenigingen zich aan en zette zij zich allemaal op hun eigen manier in voor een schonere omgeving.

In samenwerking met lokale supermarkten en leverancier van emballage-automaten TOMRA, zorgde de gemeente voor inleverlocaties waar de verenigingen terecht kunnen. “Op onze emballage-automaten konden verenigingen zich identificeren met een unieke code. Zo werden de ingeleverde items nauwkeurig geregistreerd en konden verengingen hun score ook online inzien”, licht René Hissink, algemeen directeur van TOMRA, toe.

Prijsuitreiking

Op woensdag 8 februari reikte wethouder Mark Sandmann prijzen uit aan de deelnemende verenigingen. Naast de beloning van € 0,05 ‘statiegeld’ per ingeleverd item werden extra prijzen uitgereikt aan de drie verenigingen die de meeste items hadden ingezameld. Dit waren; Sv Groen Wit ’62, Roeivereniging de Grift en Twirlvereniging Papillon. De deelnemende supermarktondernemers; Bas Wiegmans van Jumbo Apeldoorn en Pedro van den Heuvel van Albert Heijn Ugchelen reikten bovendien een prijs uit voor 1 minuut gratis winkelen.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.