Emballage-automaten

Emballage-automaten bieden een geautomatiseerde manier om lege drankverpakkingen in te nemen en het statiegeld uit te betalen. Consumenten noemen het vaak een flessenautomaat.

TOMRA-automaten

TOMRA is wereldwijd marktleider op het gebied van emballage-inname, met ruim 85.000 installaties in meer dan 60 markten wereldwijd. Wij bieden een breed aanbod aan emballage-automaten dat aansluit bij de wensen van iedere klant.

TOMRA MultiPac™ backroom-installatie achter emballage-automaat

Inbouw emballage-automaten

TOMRA's inbouw-automaten zijn modellen die door een muur geïnstalleerd worden. De emballage-automaat is gericht naar de gebruiker in de winkel en erachter is een zogeheten backroom-oplossing te vinden voor de afvoer van het ingenomen materiaal. De emballage-automaten zijn in veel uitvoeringen beschikbaar, zodat de oplossing altijd past bij de specifieke situatie in de winkel.

Vrijstaande emballage-automaten

Een vrijstaande emballage-automaat biedt alle functionaliteit voor het innemen, sorteren en opslaan van lege drankverpakkingen in één geïntegreerd systeem. De automaten zijn zowel met als zonder compactie beschikbaar. Het is met de emballage-automaten in dit assortiment niet mogelijk om kratten in te nemen.

TOMRA T90 emballage-automaat
TOMRA EasyPac™ achter emballage-automaat

Backroom achter emballage-automaten

De backroom-oplossing is de installatie die achter een ingebouwde emballage-automaat wordt geplaatst. De keuze voor de uiteindelijke modules is afhankelijk van het innamevolume, de specifieke behoeften en de beschikbare ruimte bij de klant. Elke oplossing wordt geheel op maat gemaakt.

Veelgestelde vragen

Emballage-automaten bevinden zich vaak in of nabij de supermarkt. Hierdoor is het voor de consument eenvoudig om drankverpakkingen in te leveren en het betaalde statiegeld terug te krijgen. In Nederland zijn ook bemande tankstations langs de snelweg verplicht om drankverpakkingen met statiegeld in te zamelen en het statiegeld uit te keren.

Overige verkooppunten van drankverpakkingen kunnen ervoor kiezen om vrijwillig statiegeldflessen in te zamelen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om sportverenigingen, pretparken en bioscopen. Zij zijn niet verplicht om het statiegeld uit te betalen, maar kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het statiegeld te doneren aan een goed doel.

Rond de inname-opening van de emballage-automaat zitten zes camera's die drankverpakkingen in 360-graden scannen op de vorm en barcode. Tegelijkertijd wordt de verpakking gewogen en de materiaalsoort bepaald. De technologie die wordt gebruikt voor de herkenning van drankverpakkingen is de gepatenteerde TOMRA Flow Technology™. Deze technologie staat garant voor een uitzonderlijk niveau van operationele efficiëntie en betrouwbaarheid.

Wanneer de consument een krat inlevert, wordt de gepatenteerde TOMRA True Vision™ technologie gebruikt. Camera's bepalen de kleur, afmetingen, vorm en logo van de krat. Ook controleren 2 camera's of er bierflesjes in de krat zitten, wat de kleur en hoogte daarvan is en welke vorm de hals heeft. Wanneer er een fles zonder statiegeld in de krat aanwezig is, geeft de automaat op het beeldscherm aan dat deze verwijderd dient te worden. 

Ieder jaar worden er wereldwijd 40 miljard drankverpakkingen ingenomen door onze emballage-automaten die zo geschikt zijn voor hergebruik of 'closed loop'-recycling. Dat wil zeggen dat je van een fles weer een nieuwe fles kunt maken. Bij TOMRA noemen we dit 'Clean Loop Recycling'. Het vermindert de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen en zorgt ervoor dat er minder verpakkingen in onze straten, oceanen en stortplaatsen terechtkomen.

De prijs van een emballage-automaat is afhankelijk van wat de optimale installatie is voor de betreffende locatie. Dit is onder meer afhankelijk van:

  • Het aantal en soort drankverpakkingen dat wekelijks terugkomt.
  • De gewenste frequentie van 'handling' zoals ledigingen en daarmee samenhangend de opslagcapaciteit.
  • De beschikbare ruimte voor emballage-inname.
  • Het gewenste niveau van service aan de consument.

Neem contact op met TOMRA voor een advies op maat.

Waarom TOMRA?

Wereldwijd marktleider

TOMRA is wereldwijd marktleider met ruim 80.000 installaties in meer dan 60 markten.

Uitgebreid keuzepakket

Uitgebreid assortiment emballage-automaten, digitale opties en dienstverlening.

Fraudebescherming

Gepatenteerde herkenningstechnologieën om statiegeldfraude te voorkomen.

7 dagen per week service

Wij beschikken over een eigen uitgebreide service-organisatie die 7 dagen per week klaarstaat.

Innovatieve technologie

Technologie gericht op een efficiënte bedrijfsvoering en vermijden van wachttijden.

Laag energieverbruik

De ontwikkeling van emballage-automaten is gericht op een zo laag mogelijk energieverbruik.

Maatwerk

De specifieke emballage-oplossing is afhankelijk van de omgeving. Elke TOMRA-installatie is maatwerk.

Betrouwbare partner

Hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid van de emballage-automaten en backroom-installaties.

Alle kennis onder één dak

Nederlandse productspecialisten zijn beschikbaar voor complexe vraagstukken.

Meer weten over de emballage-automaten?