Felicitaties van burgemeester Niels Joosten (links) en supermarktondernemer Casper Heine (rechts) aan de klant met het jubileum-blikje.

Burgemeester Brummen: schone gemeente door ‘statiegeld’ op blikjes en flesjes

Supermarktondernemer Casper Heine geeft sinds de opening van zijn Jumbo in Eerbeek ‘statiegeld’ op blikjes en PET-flesjes. “We hebben een schone gemeente nu”, aldus Burgemeester Niels Joosten.

Joosten was aanwezig om de klant te feliciteren die het 50.000e blikje inleverde. Hij vindt het initiatief fenomenaal: “De gemeente merkt het direct. Variërend van de kosten van het werk en het groenonderhoud tot de kosten die je zelf hebt voor het laten wegbrengen van het afval. Ik ben er blij mee dat een ondernemer zijn nek uitsteekt”.

Klanten ontvangen voor elk item een milieubonus van vijf cent, welke te besteden is in de winkel. Op deze wijze wordt voorkomen dat niet-statiegeldproducten als zwerfafval op straat belanden. In principe zijn alle emballage-automaten geschikt voor het innemen van blikjes en flesjes, naast de al bestaande statiegeldflessen.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.