Flesjes inleveren bij de T-63 emballage-automaat

Statiegeldactie Spar Wespelaar verder uitgebreid

De Spar in Wespelaar houdt sinds de heropening een speciale statiegeldactie, waarbij klanten korting krijgen wanneer zij lege drankblikjes en PET-flessen inleveren. Er is besloten om het oorspronkelijke kortingsbedrag van 1 cent per stuk voor nog onbepaalde tijd te verhogen naar 5 cent. Hiermee willen de initiatiefnemers een ‘echt’ statiegeldbedrag zoveel mogelijk benaderen en de inzamelresultaten van de actie vervolgens monitoren.

Voor de actie wordt gebruikgemaakt van een speciale emballage-automaat. Deze telt alle teruggenomen drankverpakkingen en geeft een kortingsbon uit. In het buitenland is reeds aangetoond dat een kleine beloning mensen stimuleert om verpakkingen in te leveren en het mogelijk is om een forse daling van het zwerfvuil in de omgeving te realiseren. “Het is voor consumenten natuurlijk interessant als ze geld krijgen voor hun lege verpakkingen, in plaats van dat ze ervoor moeten betalen. Wij hopen dat zo dat meer mensen zullen sorteren”, verduidelijkt Arthur De Greef, uitbater van de Spar in Wespelaar.

Alle ingenomen verpakkingen worden bij de bron gescheiden en direct samengeperst, wat een hoogwaardige, circulaire, recycling mogelijk gemaakt en de CO2-uitstoot door transport zoveel mogelijk beperkt. “Door de mogelijkheid aan te bieden om de wegwerpverpakking die men bij ons gekocht heeft terug te nemen geef je een duidelijk signaal naar de consument dat we op een gecontroleerde manier en met professionele partners deze stroom willen beheersen”, zegt  Arthur De Greef, uitbater van de Spar in Wespelaar.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.