TOMRA R2 statiegeldmachine bij Droppie

Eerste ‘multi-feed’-statiegeldautomaat in stedelijk gebied bij Droppie Amsterdam

TOMRA Collection kondigt met trots aan dat recyclewinkel Droppie als eerste in een stedelijk gebied de TOMRA R2 multi-feed-statiegeldautomaat heeft geïnstalleerd. Middenin Amsterdam-West kunnen bewoners zakken vol blikjes en flesjes in één keer inleveren. Het statiegeld krijgen ze direct bijgeschreven via de Droppie-app.

Waarom ‘multi-feed’?

De TOMRA R2 multi-feed-automaat – bij Droppie omgedoopt tot ‘Dropper’ – maakt het mogelijk om meerdere flesjes en blikjes in één keer in te leveren. Dit zorgt voor een efficiënter inzamelproces. Bewoners van Amsterdam-West kunnen hun statiegeldverpakkingen per zak of doos aanbieden, wat het inleveren eenvoudiger maakt.

Stef Traa, mede-oprichter van Droppie, zegt: “Het is ontzettend belangrijk dat we recyclebaar materiaal zoveel mogelijk inzamelen. Maar dat consumenten dat wel zo gemakkelijk mogelijk kunnen doen. Aangezien veel statiegeldmaterialen thuis al in zakken of dozen worden verzameld, moet het ook zo ingeleverd kunnen worden. Daarom zijn we enorm blij dat we als eerste deze statiegeldmachine in een grote stad hebben kunnen plaatsen. Consumenten kunnen honderden items tegelijk inleveren en krijgen daarvoor direct geld bijgeschreven op hun eigen Droppie-app.”

Samenwerking met Statiegeld Nederland

De TOMRA R2 bij Droppie is geplaatst in samenwerking met Statiegeld Nederland, onderdeel van Verpact. Hester Klein Lankhorst, voorzitter Raad van Bestuur van Verpact, licht toe: “Hoe meer statiegeldverpakkingen worden ingeleverd, hoe beter dat is. Zo wordt zwerfafval voorkomen en kunnen we blikjes en flesjes recyclen tot grondstof voor nieuwe blikjes en flesjes. Met de nieuwe machine bij Droppie is het ook nog eens heel makkelijk om veel statiegeldverpakkingen tegelijk in te leveren. We willen deze statiegeldmachines graag op veel meer plekken in het land plaatsen om het consumenten makkelijker te maken statiegeld in te leveren.”

Recyclewinkel Droppie

Droppie Amsterdam

Registreren bij Droppie Amsterdam

Droppie is opgericht door Natascha Hermsen en Stef Traa met als missie om een afvalvrije wereld te creëren door waarde te koppelen aan alles wat recyclebaar is.  De recyclewinkel opende in juli van dit jaar de deuren in Amsterdam op het Van Limburg Stirumplein.

Iedere bewoner, vereniging, scholier of andere instelling in Amsterdam kan meedoen aan Droppie. Met het inleveren van onder andere textiel, kleine elektrische apparaten, en statiegeldmateriaal worden deelnemers beloond. Deelnemers kunnen sparen met behulp van de Droppie-app. Men kan zich registreren in de app of op locatie. “Drops” worden geregistreerd op basis van de QR-code van de deelnemer. Er is ook de mogelijkheid om afvalstoffen bij Droppie in te leveren zonder registratie. In dat geval komt het gespaarde geld ten goede aan goede doelen. Momenteel doneert 40% van de deelnemers de vergoeding aan lokale communities of goede doelen.


Wil je ook een vrijwillig inleverpunt worden?

Droppie neemt als vrijwillig inleverpunt statiegeldverpakkingen in. Dit is geheel gratis. Overweeg je om ook een inleverpunt te worden? We leggen graag uit wat dit inhoudt.

Meer informatie over een gratis inleverpunt worden.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.