Greenup in gebruik

Drankverpakkingen recyclen met de Greenup op Adreas College Katwijk

Vanaf heden staan er twee zogenaamde ‘Greenup’ emballage-automaten in de aula’s van het Andreas College Locatie Pieter Groen in Katwijk. De school biedt haar leerlingen zo de mogelijkheid om drankverpakkingen op een ludieke wijze te recyclen.

Zodra leerlingen hun lege flesjes, blikjes of pakjes inleveren, komt er een bonnetje uit de automaat waarmee ze kunnen sparen voor verschillende prijzen. Hierbij valt te denken aan een lot voor het winnen van een tablet, een maand gratis sporten of gewoon een broodje bij de bakker.

Greenup Andreas College Katwijk

De Greenup op het Andreas College in Katwijk

Door het aanbieden van een beloning stimuleert de school haar leerlingen om afval niet zomaar weg te gooien, maar juist te hergebruiken. “Een geweldig initiatief voor een schonere buurt”, aldus wethouder Gerard Mostert, die aanwezig was bij de officiële ingebruikname van de Greenup.

De plaatsing van de automaat was een initiatief van twee scholieren, Aimee Vis en Niki Kuijt. Zij werken aan een schoolproject waarbij wordt gekeken of de school en omgeving schoner kunnen worden door inzet van de ‘fun theory’ (de theorie: mensen zijn eerder geneigd afval weg te gooien als er iets leuks tegenover staat). Deze theorie wordt getest met behulp van de Greenup automaten.

 

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.