REVERSE VENDING MACHINE

De RVM's van TOMRA bieden een efficiënte methode om waardevolle grondstoffen te hergebruiken en ‘alledaagse’ recycling gemakkelijk en interessant te maken voor de consument.

UITBREIDING VAN STATIEGELD

Op 1 juli aanstaande is het zover: de uitbreiding van het statiegeld op PET-flessen kleiner dan 1 liter. Boven op de 650 miljoen grote PET-flessen waar al statiegeld op zit, komen er nog eens zo’n 900 miljoen kleine PET-flessen met statiegeld bij. Per 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Het doel van de maatregel is om ook de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks in Nederland over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen.

TCS_LIFESTYLE_E

VERPLICHTE INNAMELOCATIES

Tot op heden werden statiegeldflessen vrijwel allemaal ingeleverd in de supermarkt. In elke supermarkt staat wel een reverse vending machine (RVM) geïnstalleerd. Met de uitbreiding van het statiegeld zijn er meer locaties bijgekomen met een verplichting om statiegeldverpakkingen in te nemen en uit te betalen. Dit zijn bemande treinstations en tankstations langs de snelweg.

Handmatige flessen inname

VRIJWILLIGE INNAMEPUNTEN 

Andere verkooppunten van plastic flessen mogen vrijwillig plastic flessen inzamelen. Denk hierbij aan cateringlocaties, horecabedrijven, fastfoodketens, sportverenigingen, pretparken en bioscopen.

TOMRA servicetechnicus

HANDMATIG OF MACHINAAL INNEMEN

Ieder innamepunt mag zelf bepalen hoe zij de flessen willen innemen. Dit kan handmatig of met een reverse vending machine (RVM). Wanneer een locatie een RVM inzet voor inname, ontvangt deze een zogeheten ‘handling fee’. Dat is een vastgestelde vergoeding per ingenomen fles om de kosten voor inname te compenseren. Dit vergoedingssysteem maakt het extra interessant om statiegeldverpakkingen geautomatiseerd terug te nemen.

PRODUCTAANBOD

TOMRA biedt een breed aanbod aan RVM's dat aansluit bij de wensen van iedere locatie.

VRIJSTAAND

Een vrijstaande emballage-automaat biedt alle functionaliteit voor het innemen, sorteren en opslaan van lege drankverpakkingen in één geïntegreerd systeem. De automaten zijn zowel met als zonder compactie beschikbaar. Het is met de automaten in dit assortiment niet mogelijk om kratten in te nemen.

INBOUW

TOMRA's inbouw-automaten worden door een muur geïnstalleerd. De automaat is gericht naar de gebruiker en erachter is een zogeheten backroom-oplossing te vinden. De automaten zijn in veel uitvoeringen beschikbaar, zodat de oplossing altijd past bij de specifieke situatie.

BACKROOM

De backroom-oplossing is de installatie die achter een inbouw-automaat wordt geplaatst. De keuze voor de uiteindelijke modules is afhankelijk van het innamevolume, de specifieke behoeften en de beschikbare ruimte bij de klant. Elke oplossing wordt geheel op maat gemaakt.

TOMRA is wereldwijd marktleider op het gebied van emballage-inname, met ruim 80.000 installaties in meer dan 60 markten wereldwijd.

TCS CLEANLOOP LOGO1 BLUE

Ieder jaar worden er wereldwijd 40 miljard drankverpakkingen ingenomen door onze automaten die zo geschikt zijn voor hergebruik of 'closed loop'-recycling. Dat wil zeggen dat je van een fles weer een nieuwe fles kunt maken. Bij TOMRA noemen we dit 'Clean Loop Recycling'. Het vermindert de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen en zorgt ervoor dat er minder verpakkingen in onze straten, oceanen en stortplaatsen terechtkomen.

MEER WETEN OVER REVERSE VENDING MACHINES?