TOMRA RollPac in magazijn

TOMRA lanceert RollPac: gecompacteerde drankverpakkingen direct in rolcontainer

Met de lancering van de RollPac brengt TOMRA de recycling van drankverpakkingen letterlijk naar nieuwe hoogten. Het is het eerste systeem dat het mogelijk maakt om drankverpakkingen na inname te compacteren en direct in een rolcontainer te laten belanden; de favoriete logistieke oplossing voor veel supermarkten.

Gebruik van de RollPac

De TOMRA RollPac is speciaal ontwikkeld voor supermarkten die rolcontainers gebruiken in hun logistieke proces én de wens hebben om drankverpakkingen te compacteren. Wanneer drankverpakkingen worden gecompacteerd met huidige systemen, dient de zak handmatig uit de opslagcontainer getild te worden om deze vervolgens op een rolcontainer te plaatsen. Deze handeling is met het gebruik van de RollPac niet meer nodig.

De TOMRA RollPac is 2,6 meter hoog en neemt tot 40% minder vloeroppervlakte in dan vergelijkbare TOMRA-systemen, zoals de EasyPac of MultiPac. Ook is het mogelijk om de rollenbaan voor kratten door het RollPac-systeem te laten lopen. De TOMRA RollPac is compatibel met bestaande emballage-automaten zoals de TOMRA T9 en de T8.

Van concept tot markttest

Het concept voor de TOMRA RollPac werd voor het eerst gepresenteerd op de EuroShop 2023, ’s werelds grootste vakbeurs voor de detailhandel. Sindsdien is de RollPac uitgebreid getest door retailers en consumenten in diverse winkels in Oostenrijk en Duitsland.

TOMRA RollPac legen

TOMRA RollPac legen

Winkels die aan de test deelnamen, waren enthousiast over het nieuwe systeem. Een winkel merkte op: “De feedback van onze medewerkers is fantastisch, omdat ze merken dat de bediening en lediging eenvoudiger is geworden. Ons magazijn vormde bovendien een specifieke uitdaging omdat deze klein en smal is, maar door de flexibele configuratie van de RollPac paste het systeem er perfect in”. Een andere winkel in de markttest zag een afname van 24% in het aantal benodigde ledigingen ten opzichte van andere TOMRA-systemen met compactie, zoals de EasyPac. De TOMRA RollPac liet ook zien dat een snellere lediging mogelijk is, waarbij wisselingen slechts 20 seconden in beslag namen – zo’n 5-7 keer sneller dan bij vergelijkbare systemen zonder rolcontainer. Het gebruik van een rolcontainer zorgt er ook voor dat wisselingen eenvoudig door één persoon uitgevoerd kunnen worden, ongeacht wie er aan het werk is.

“De TOMRA RollPac is ons meest compacte backroomsysteem. Het is TOMRA’s eerste verticale systeem voor gecompacteerde flessen en blikjes –  en dat op het kleinst mogelijke vloeroppervlak. Dit maakt het mogelijk om het magazijn zo goed mogelijk te benutten en hoge volumes aan drankverpakkingen in te nemen, terwijl de operationele inspanning verminderd wordt en medewerkers meer tijd kunnen besteden aan klanten”, aldus Gudbrand Arnesen, Hoofd Product Management bij TOMRA Collection.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.