Man levert blikje met statiegeld in bij TOMRA M1 emballage-automaat

TOMRA lanceert meest compacte emballage-automaat op de markt

TOMRA lanceert vandaag de TOMRA M1. Dit is de meest compacte emballage-automaat op de markt die PET-flessen, blikjes en glazen flessen kan herkennen, sorteren en opslaan in één automaat. De automaat is ontworpen voor locaties zoals buurtwinkels en tankstations die een beperkte ruimte hebben, maar wel geautomatiseerd statiegeldverpakkingen willen innemen en uitbetalen.

De TOMRA M1 neemt een vloeroppervlakte van slechts 0,61 vierkante meter in, waardoor ook kleinere locaties de inname en uitbetaling van drankverpakkingen kunnen automatiseren. Met een afmeting van slechts 98 cm breed, 63 cm diep en 165 cm hoog, is er altijd wel een plek voor deze vrijstaande automaat te vinden.

“Bij de invoering van nieuwe statiegeldregelingen wereldwijd, worden kleinere winkels en tankstations vaak wettelijk aangemerkt als verplicht inleverpunt. Deze locaties hebben TOMRA gevraagd om een oplossing die zou passen bij hun beperkte ruimte en schapconfiguraties”, licht Mark Delwig, commercieel directeur bij TOMRA toe. “Met de komst van de TOMRA M1 hebben we hieraan gehoor gegeven. We geloven namelijk dat ook kleinere locaties baat hebben bij het automatiseren van recycling vanuit het oogpunt van klantervaring en winkelefficiëntie”.

Uitrusting van de TOMRA M1

De TOMRA M1 emballage-automaat beschikt over dezelfde geavanceerde 360-gradenherkenningstechnologie van drankverpakkingen als zijn grotere broers. Deze technologie zorgt er niet alleen voor dat drankverpakkingen snel worden herkend en ingenomen, maar ook dat zelfs de meest onopvallende fraudepogingen worden opgemerkt.

Het is daarnaast mogelijk om de automaat de koppelen aan TOMRA’s portfolio van digitale oplossingen om de automaat op afstand te beheren en de recyclingervaring te digitaliseren, bijvoorbeeld door statiegeld digitaal uit te betalen via Tikkie.

De TOMRA M1 is leverbaar met een mix-compactor, die de ingenomen PET-flessen en blikjes direct samenperst na inname. Het is ook mogelijk om de automaat zonder compactor in te zetten, wat voor winkels met een lager innamevolume een uitkomst biedt. In beide gevallen is het mogelijk om hervulbaar glas, zoals bierflesjes, in te nemen of dit juist achterwege te laten. De TOMRA M1 is altijd ‘Plug and Play’, wat betekent dat de automaat voldoende heeft aan een stopcontact van 230 volt.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.