TOMRA SmartBin voor inname van bekers met statiegeld

TOMRA introduceert SmartBin voor inname van statiegeldbekers

TOMRA Collection, bekend als wereldwijde leverancier van emballage-automaten, kondigt vandaag de lancering aan van de SmartBin. Dit is een ‘slimme afvalbak’ voor het innemen, opslaan en uitbetalen van herbruikbare statiegeldbekers. De uitbetaling van het statiegeld vindt plaats via Tikkie. De SmartBin moet een uitkomst bieden aan bedrijven en evenementen, die vanaf 1 januari 2024 te maken hebben met de wettelijke verplichting om alternatieven te bieden voor single-use plastic.

Hoe het werkt

Een belangrijk kenmerk van de SmartBin is de mogelijkheid om herbruikbare bekers op te waarderen en af te waarderen. “Om het systeem te laten werken, dienen de herbruikbare bekers voorzien te zijn van een RFID-chip. De bekers zijn op te waarderen met statiegeld via een bijgeleverd opwaardeerstation.

Het herkenningssysteem in de SmartBin zorgt vervolgens voor het afwaarderen van de beker en het uitbetalen van het statiegeld aan de consument”, aldus René Hissink, algemeen directeur bij TOMRA. De uitbetaling van het statiegeld vindt plaats via Tikkie. Voor consumenten zonder Tikkie of met een buitenlandse IBAN vindt de uitbetaling plaats via een speciale webpagina.

Personaliseren van de SmartBin

De standaard SmartBin neemt een vloeroppervlakte in van 0,31 m2 en heeft een houten behuizing. Het is daarnaast mogelijk om de SmartBin volledig te bestickeren volgens de huisstijl van de innamelocatie. Het is bovendien mogelijk om het systeem in te bouwen in bestaande afvalbakken met andere afmetingen of om deze te installeren door een muur, zodat enkel de voorzijde zichtbaar is en erachter een grote opvangbak geplaatst kan worden.

Waarom de SmartBin?

Het gebruik van de SmartBin is niet alleen voordelig voor consumenten, maar ook voor de innamelocatie. Door het innameproces via de SmartBin te laten verlopen, wordt het personeel ontlast en wordt rijvorming aan de kassa voorkomen. Bovendien biedt de SmartBin de mogelijkheid voor digitale inname-rapportages, waardoor locaties waardevolle inzichten kunnen verkrijgen in hun inzamelingsprocessen.

“Met de SmartBin zetten we opnieuw een belangrijke stap richting een duurzamere samenleving”, aldus Hissink. “Als onderdeel van de TOMRA Groep streven we ernaar om de manier waarop we grondstoffen verkrijgen, gebruiken en hergebruiken te vernieuwen, en de SmartBin is daar een perfect voorbeeld van.”

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.