LAURA_MARINA_NIC-WALKER_3-comp

TOMRA laat plastic zeemeermin-outfit maken voor eerste Global Recycling Day

Sydney, Australië. Tijdens de eerste Global Recycling Day zorgde model en milieuactiviste, Laura Wells, voor ophef als ‘plastic zeemeermin’ – gekleed in een outfit gemaakt van drankverpakkingen die op de stranden van Sydney werden verzameld.

In opdracht van TOMRA, de gezamenlijke systeembeheerder voor het ‘Return and Earn’ statiegeldsysteem in Australië, werd de outfit ontworpen door ‘afvalkunstenares’ Marina DeBris. De zeemeermin-outfit benadrukt het belang van recycling en het beschermen van onze oceanen. De jurk werd volledig gemaakt van aangespoelde drankverpakkingen die DeBris raapte tijdens haar wandelingen langs de stranden van Sydney. Er waren meer dan 60 plastic flessen, 190 blikjes en 90 doppen nodig om de outfit te maken.

Enige tijd geleden werd in New South Wales (hierna: NSW) een statiegeldsysteem geïntroduceerd. Met de toepasselijke naam “The Ones That Got Away”, refereert DeBris aan de gebruikte drankverpakkingen die de emballage-automaten helaas nooit hebben gehaald. Gelukkig dienen ze nu alsnog een doel met een krachtige boodschap.

Een fashionstatement voor het milieu

De plastic soup gaat Laura Wells aan het hart. Naast haar carrière als Australisch plus-size topmodel, is de Australische een milieuactiviste met een diploma in biologie, recht en milieubeheer. Ze heeft onder andere samengewerkt met organisaties als Greenpeace en The Boomerang Alliance en was betrokken bij de campagne voor het statiegeldsysteem in NSW.

“Ik heb een passie voor het klimaat, het milieu en onze oceanen en ben erg enthousiast over het positieve effect dat het huidige statiegeldsysteem zal hebben op NSW”, vertelt Laura. “In het verleden heb ik al eens met Marina DeBris gewerkt. Ik was dan ook erg enthousiast om haar laatste creatie tot leven te brengen voor zo’n belangrijk onderwerp als het milieu”.

De ‘trashion’-creaties van Marina DeBris zijn in het verleden gezien in modeshows in Los Angeles en zelfs in tentoonstellingen in het Smithsonian Institute in Washington D.C. “Dit stuk schijnt licht op de vervuiling door plastic en de impact die we kunnen hebben wanneer we verpakkingen op de juiste manier recyclen. Het weggooien van flesjes en blikjes zorgt niet alleen voor een lelijk aanbeeld, maar het is ook nog eens schadelijk voor zowel de flora en fauna als voor onszelf”, besluit Laura.

“De inspanningen van Laura Wells en Marina DeBris om de aandacht te vestigen op de preventie van zwerfafval en het behoud van onze oceanen, staat op één lijn met het doel van het statiegeldsysteem”, zegt Ryan Buzzell, directeur van TOMRA Collection Australië. “Het huidige systeem is het grootste initiatief om afval in NSW terug te dringen en zal een enorme impact hebben op het verminderen van de hoeveelheid zwerfafval in de hele staat”.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.