Emballage-automaat bij BP Vlamings Dinteloord

BP Vlamings Dinteloord neemt als eerste tankstation in Nederland geautomatiseerd statiegeldverpakkingen in

BP Vlamings in Dinteloord is het eerste tankstation in Nederland dat geautomatiseerd drankverpakkingen met statiegeld inneemt. Vanaf vandaag kunnen klanten van het tankstation al hun PET-flessen inleveren en het betaalde statiegeld terugkrijgen. Op 1 april aanstaande worden hier drankblikjes met statiegeld aan toegevoegd.

Tankstations als innamepunt

Het doel van de Nederlandse overheid is om minimaal 90% van de drankverpakkingen met statiegeld in te nemen. Om deze doelstelling te behalen heeft de overheid innamepunten voor statiegeldverpakkingen aangewezen. Bemande tankstations langs de snelweg behoren tot de verplichte innamepunten. Overige tankstations, zoals BP Vlamings Dinteloord, kunnen zich aanmelden als vrijwillig innamepunt bij de uitvoeringsorganisatie: Statiegeld Nederland. Vanuit deze organisatie ontvangen innamelocaties een financiële compensatie voor hun investeringen.

Het beste voor het milieu

Ondernemer Pieter Vlamings verzamelde al handmatig flesjes met statiegeld, die hij opstuurde naar Statiegeld Nederland voor verdere verwerking. Hij zag de stap naar geautomatiseerd innemen daarom wel zitten. “Ik heb een ruime shop waar ik een emballage-automaat makkelijk kan plaatsen. Als er een automaat staat, zullen meer mensen geneigd zijn om hun flesje of blikje in te leveren in plaats van deze weg te gooien. En dat is natuurlijk het beste voor het milieu”, aldus Vlamings.

Een automaat voor inname, opslag en uitbetaling

Pieter Vlamings (links) en Jurgen Dumoulin (rechts) bij T70 Single emballage-automaat

Pieter Vlamings (links) en Jurgen Dumoulin (rechts) bij T70 Single emballage-automaat

De emballage-automaat die bij BP Vlamings staat is de zogeheten TOMRA T70 Single. Dit is een vrijstaande automaat voor de inname, opslag en uitbetaling van statiegeldverpakkingen. Jurgen Dumoulin, Senior Account Manager bij leverancier TOMRA, vertelt: “Automatiseren heeft de nodige voordelen. Je bespaart niet alleen op arbeidskosten wanneer je verpakkingen niet met de hand inneemt en uitbetaalt, maar het is natuurlijk ook hygiënischer. Zeker als je bedenkt dat medewerkers van een tankstation vaak voedingsmiddelen hanteren. Daarnaast zorg je ervoor dat er geen mogelijkheden zijn voor fouten of fraude en weet je zeker dat het statiegeld correct wordt uitbetaald. Wanneer je een automaat hebt die de ingenomen drankverpakkingen meteen compacteert, oftewel platwalst, bespaar je ook nog eens op ruimte”. De installatie van de T70 Single bij BP Vlamings Dinteloord betreft in eerste instantie een proefperiode van 6 maanden. “Wij zijn benieuwd naar de bevindingen van de heer Vlamings gedurende deze periode”, besluit Dumoulin.

Op zoek naar meer informatie? Kijk eens op onze speciale webpagina voor tankstations.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.