fles achtergrond3

Coop volgt Jumbo met statiegeld op blikjes en flesjes

Vledder, 18 september 2011. De Coop-supermarkt in Vledder geeft in navolging van de Eerbeekse Jumbo statiegeld op blikjes en PET-flesjes. Klanten ontvangen voor elke ingeleverde verpakking een milieubonus van vijf cent, welke te besteden is in de winkel.

Statiegeld vs. Nedvang
Het doel van de milieubonus is om te voorkomen dat deze statiegeldloze drankverpakkingen in het zwerfafval belanden. Nedvang maakte deze week bekend dat 48 procent van het kunststof verpakkingsafval in huishoudens in 2010 is ingezameld en verwerkt tot tweedehands grondstof. Het statiegeldsysteem heeft echter al tientallen jaren bewijs geleverd dat 98 procent van het materiaal hoogwaardig wordt gerecycled. Datzelfde geldt voor deze vorm van vrijwillig statiegeld op blikjes en kleine PET-flesjes.

Succes in Eerbeek
In Eerbeek startte het initiatief als een proef en werd al snel een groot succes. In de gemeenschap met 10.000 inwoners worden 1.500 verpakkingen per dag ingezameld, die grotendeels uit het zwerfafval afkomstig zijn. Dit succes leverde de Jumbo en flessenautomatenleverancier TOMRA Systems de derde prijs op tijdens Duurzame Dinsdag op het Binnenhof in Den Haag.

Verdere uitrol
De proef wordt nu verder uitgerold, te beginnen bij de Coop in Vledder. Doede Simonides, eigenaar van de Coop in Vledder, onderstreept hiermee zijn vooruitstrevende werkwijze binnen de supermarktbranche. In principe zijn alle 4.200 emballage-automaten in Nederland geschikt voor het innemen van blikjes en flesjes, naast de al bestaande statiegeldflessen.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.