Jumbo-ondernemer Casper Heine (links) en operationeel directeur van Tomra Systems René Hissink (rechts) nemen de derde prijs in ontvangst.

Duurzame prijs ingezet voor strijd om statiegeld

De Jumbo-supermarkt in Eerbeek en flessenautomaten-leverancier TOMRA zetten hun gewonnen duurzaamheidsprijs van € 2.000,- in om de Stichting Ons Statiegeld te ondersteunen.

Een echte held kiest statiegeld
Het geldbedrag wordt gebruikt voor de campagne ‘Een echte held kiest statiegeld’. Dit initiatief is niet alleen gericht op het voorkomen van de afschaffing van statiegeld, maar tevens op het uitbreiden ervan naar kleine plastic flessen. Een onderdeel van de campagne is de petitie op www.echteheld.nl.

Duurzame prijs
De duurzaamheidsprijs wonnen de twee partijen tijdens Duurzame Dinsdag op het Binnenhof in Den haag, met hun initiatief van ‘statiegeld’ op blikjes en kleine plastic flesjes. Concreet houdt deze actie in dat klanten van de Eerbeekse Jumbo voor elke ingeleverde verpakking een milieubonus van vijf cent krijgen. Dit bedrag is te besteden in de winkel. In de gemeenschap met 10.000 inwoners worden tussen de 1.500 en 2.000 verpakkingen per dag ingezameld. Deze verpakkingen zijn grotendeels afkomstig uit zwerfafval. Wekelijks komen nieuwe aanvragen binnen van supermarkten die zelf ook blikjes en flesjes willen inzamelen.

Statiegeldsysteem
Wegens het grote succes van de actie zetten TOMRA Systems en de Jumbo zich in om op grote schaal zwerfafval te bestrijden door het statiegeldsysteem uit te breiden naar kleine drankverpakkingen. Alle 4.200 emballage-automaten in Nederland zijn al geschikt voor inname van blikjes en kleine plastic flesjes.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.