emballageautomaat-etty-hill

Etty Hillesum Lyceum eerste school met emballage-automaat

Het Vlier, onderdeel van het Etty Hillesum Lyceum, beschikt als eerste school in Nederland over een emballage-automaat. Deze neemt blikjes, plastic flesjes en limonadepakjes in. De automaat wordt sinds een maand gebruikt en er zijn inmiddels 1.000 verpakkingen ingeleverd.

Stimulans
Zodra scholieren een drankverpakking inleveren, start een loterijprogramma waarmee ze kortingsbonnen van € 1,- voor de kantine kunnen winnen. “Het is de mentaliteit van de jeugd dat ze denken dat ze alles van zich af kunnen gooien. Wij willen ze stimuleren door een kleine vergoeding te geven. Hierdoor worden ze zich bewust dat ze het kunnen weggooien op een verantwoorde manier. Daarnaast wordt het ook op een verantwoorde manier verwerkt”, aldus conciërge Harry Dekker.

Snoeproutes
Behalve het afvalprobleem binnen de school, draagt een emballage-automaat ook bij aan het verminderen van zwerfafval op de zogenaamde snoeproutes in Deventer. Dat zijn de routes die middelbare scholieren afleggen van school naar huis of het winkelcentrum. Op deze routes ligt veel zwerfafval door drankverpakkingen, doordat er geen statiegeld bestaat op kleine flesjes, blikjes en tetra-pakjes. Door een kleine vergoeding te bieden voor deze statiegeldloze drankverpakkingen, worden scholieren gestimuleerd om deze niet op straat te laten rondslingeren.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.