Jan met ingezamelde blikjes

Half miljoen blikjes en flesjes ingenomen door ‘statiegeld’

Eerbeek, 17 januari 2012. De Jumbo in Eerbeek vierde dinsdag feest, omdat er sinds de opening in juni een half miljoen lege blikjes en kleine plastic flesjes zijn ingenomen. De grootste inzamelaar van de drankverpakkingen, Jan Weijenberg uit Voorst, is extra beloond voor zijn bijdrage met twee cheques van vijfhonderd euro.

Weijenberg verzamelde maar liefst 21.000 blikjes en plastic flesjes tijdens fietstochten door Eerbeek en omgeving. “Er is al een hoop gemopper van andere inzamelaars dat ze steeds meer kilometers moeten maken om drankverpakkingen te vinden. Door mensen als Jan is onze leefomgeving nu schoon”, aldus eigenaar Casper Heine.

De supermarkt startte de actie met als doel om milieuvervuiling door statiegeldloze drankverpakkingen terug te dringen. Door vijf cent bestedingskorting te bieden per ingeleverde verpakking, worden er momenteel ruim 3.000 blikjes en flesjes per dag ingenomen in een gebied met 10.000 inwoners.

Het project heeft hiermee bewezen dat een kleine vergoeding leidt tot enorme inzamelresultaten. In het licht van de huidige statiegelddiscussie binnen de politiek, zou uitbreiding van statiegeld zodoende meer voor de hand liggend zijn dan afschaffing. Mede doordat de huidige infrastructuur van 4.200 emballage-automaten al geschikt is voor het innemen van blikjes en plastic flesjes.

Jumbo-ondernemer Casper Heine (links) en operationeel directeur van TOMRA Systems René Hissink (rechts) overhandigen de cheques aan Jan Weijenberg (midden).

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.