Fles inleveren

TOMRA introduceert nieuwe emballage-automaat op EuroShop 2014

TOMRA kondigt de introductie van de T-9 aan, haar nieuwe premium emballage-automaat. De T-9 is de eerste machine ter wereld met 360-gradenherkenning en maakt daarmee de inname van (drank)verpakkingen sneller en schoner. De introductie vindt plaats tijdens de EuroShop 2014, ’s werelds grootste vakbeurs voor de detailhandel.

“Met de T-9 heeft TOMRA de belangrijkste gebruiksaspecten voor de consument verbeterd”, zegt Håkon Volldal, Executive Vice President en hoofd van TOMRA Collection Solutions. “Het gebruiksgemak voor de consument zal drastisch verbeteren door de toegenomen snelheid en doordat de kans op wachtrijen tot een minimum is beperkt”.

Wanneer er een verpakking wordt ingeleverd, leest de gepatenteerde TOMRA Flow Technology™ meteen de barcode en het eventuele veiligheidskenmerk. “Dit verschilt van alle andere emballage-automaten, waar de verpakking eerst moet worden gestopt en rondgedraaid voordat deze gelezen wordt”, legt Volldal uit. “Nu verpakkingen kunnen worden ingeleverd in een doorlopende stroom, bepaalt de consument de snelheid en niet de machine”.

Door het vernieuwde detectieconcept is het bovendien eenvoudig om zogenaamde ‘odd-shapes’ (afwijkende vormen) in te nemen. Dit zorgt ervoor dat er een hele reeks aan verpakkingen standaard herkend kan worden, waar dit voorheen lastiger was. Denk hierbij aan de veelal uniek vormgegeven verpakkingen van drankenkartons tot flessen voor schoonmaakartikelen of shampoos.

Bij de ontwikkeling van de T-9 is daarnaast gekeken vanuit het perspectief van het supermarktpersoneel voor het dagelijks onderhoud. De veranderde vormgeving en intuïtieve interface maken drastisch minder schoonmaakwerk noodzakelijk. Als er dan toch schoongemaakt dient te worden, zijn de externe en interne delen tevens gemakkelijker te bereiken en te reinigen.

“We hebben innovatieve veranderingen doorgevoerd in een forse selectie van producteigenschappen, zoals eenvoud, snelheid, hygiëne en de mogelijkheid om alle verpakkingssoorten te kunnen innemen”, licht Geir Sæther, hoofd van R&D bij Tomra Collection Solutions toe. “Door complexe mechatronica te vervangen door geavanceerde solid state elektronica, konden we nieuwe oplossingen realiseren voor vroegere uitdagingen. We geloven dat de T-9 de nieuwe standaard is voor emballage-inname voor het komende decennium”.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.