Op naar een schoon festival: automaat geeft beloning voor festivalbekertje

Een automaat die festivalgangers een beloning geeft voor ingeleverde bekertjes, flesjes of blikjes. Punten om te besteden bij een nieuw drankje, bijvoorbeeld. Het moet dé oplossing worden voor schone festivals, waarbij het doel is om zwerfafval door drankverpakkingen te voorkomen en niet achteraf hoeven op te ruimen.

De terreinen van grote evenementen liggen vaak bezaaid met zwerfafval. Het is zelfs één van de meest milieubelastende aspecten van een festival. De opruimwerkzaamheden nemen bovendien veel tijd in beslag. “Kan dit ook anders?” is daarom een veelgestelde vraag bij evenementenorganisaties en gemeenten.

René Hissink van TOMRA, bedenker van het systeem, licht toe: “Het idee is ontstaan vanuit de markt. Als leverancier van emballage-automaten, kregen wij veel vragen over het bestrijden van zwerfafval op festivals. Dat heeft geleid tot deze oplossing, waarbij een automaat de verpakkingen herkent en hier automatisch een beloning tegenover zet. Achter de automaat zit een grote container, waarin de verpakkingen direct worden samengeperst”.

Het wereldwijd unieke systeem is ontstaan uit een samenwerking tussen TOMRA en De Rooij Milieutechniek: de één leverancier van inname-automaten en de ander van zelfpersende containers. “We zijn heel flexibel. Een grote of kleine container, communicatieve uitingen op het systeem zelf en het beeldscherm, beloningen die aansluiten bij de aard van het festival. De mogelijkheden zijn eindeloos. We hopen een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan een schone omgeving, zonder zwerfafval”, besluit Hissink.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.