Metalen blikjes balenpers

School Helen Parkhurst biedt leerlingen eigen recyclesystemen

Almere, 5 september 2012. Vanaf heden kunnen leerlingen van de Daltonschool Helen Parkhurst te Almere hun afval gescheiden inleveren. In samenwerking met de gemeente is besloten om twee innamesystemen in de kantine te plaatsen: een emballage-automaat voor drankverpakkingen en een inzamelmeubel voor batterijen, papier, boterhamzakjes en overige plastic verpakkingen. 

Om de inname van het afval te stimuleren, biedt de school zelfs een vorm van statiegeld op de drankverpakkingen. Zodra leerlingen een plastic flesje, blikje of pakje inleveren in de emballage-automaat, start een loterijprogramma waarmee ze kortingsbonnen van 25 eurocent voor de kantine kunnen winnen. Aan het overige afval is geen beloning gekoppeld.

Leverancier van de systemen is TOMRA, vooral bekend van de inname- automaten in de supermarkt voor lege flessen en kratten. Operationeel directeur René Hissink vertelt: “Het is geweldig om te zien dat er op het vlak van duurzaamheid een samenwerking is ontstaan tussen de gemeente en de school. Het is een goed signaal aan de leerlingen om zich bewust te worden van hun omgeving. Grondstoffen zijn schaars en daarom moeten we er verantwoord mee omgaan. Door afval te scheiden bij de bron creëer je schone stromen waarmee je de hoogste hergebruikspercentages kunt halen.”

Het Helen Parkhurst hecht al jaren grote waarde aan duurzaamheid en ontving eerder zelfs als eerste middelbare school in Nederland de Groene Vlag, het internationale keurmerk voor duurzame scholen. Het nieuwe recycleproject sluit daarom naadloos aan op het beleid van deze school.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.