Recycling center

‘Statiegeld’ op flesjes en blikjes ontvangt derde prijs op Duurzame Dinsdag

De Jumbo-supermarkt in Eerbeek bestrijdt zwerfafval in de omgeving door ‘statiegeld’ te geven op blikjes en kleine plastic flesjes. Dit initiatief heeft de derde prijs gewonnen op Duurzame Dinsdag, dat vandaag op het Binnenhof plaatsvond.

Duurzame Dinsdag
Op deze eerste dinsdag van september werd aan het Kabinet getoond hoeveel duurzame initiatieven er leven in de samenleving. Het Kabinet ontving tevens een aanbeveling op basis van deze initiatieven.

De jury was erg te spreken over het idee van ‘statiegeld’ op blikjes en flesjes. Concreet houdt de actie in dat klanten voor elk ingeleverde blikje en flesje een milieubonus van vijf cent krijgen, welke te besteden is in de winkel. Op deze wijze wordt voorkomen dat deze niet-statiegeldproducten als zwerfafval op straat belanden. De jury vindt deze aanpak een vorm van gedurfd ondernemerschap. “Tegen de stroom in handelen en zelfredzaamheid wordt beloond”, aldus de jury.

De winnaar
Het brein achter de inzameling is René Hissink, operationeel directeur van flessenautomatenleverancier Tomra Systems. “Ik zie de prijs als een bevestiging dat je met een positieve benadering de blikjes en flesjes uit het zwerfafval kunt bestrijden. In drie maanden tijd zijn er 120.000 verpakkingen ingezameld, waarvan een zeer groot deel direct uit het zwerfafval komt. Dit kan op grote schaal veel betekenen voor het milieu. In principe zijn alle emballage-automaten geschikt voor het innemen van blikjes en flesjes, naast de al bestaande statiegeldflessen.”

Jumbo-ondernemer Casper Heine (links) en operationeel directeur van Tomra Systems René Hissink (midden) nemen de derde prijs in ontvangst van de heer Krauwel (rechts).

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.