T-9 automaat met blikje

‘Statiegeld tegen zwerfafval’ genomineerd voor Duurzaam Lintje

Supermarktondernemer Casper Heine bestrijdt zwerfafval in Eerbeek en omgeving door via zijn flessenautomaat ‘statiegeld’ te geven op blikjes en kleine plastic flesjes. Klanten ontvangen een milieubonus van vijf cent, welke te besteden is in zijn Jumbo-winkel. Dit initiatief is één van de acht genomineerde ideeën voor het Duurzame Lintje, welke uitgereikt wordt op Duurzame Dinsdag.

Het brein achter de inzameling is René Hissink, directeur van TOMRA Systems BV. “De nominatie ervaar ik als een compliment. Maar ik zie het ook als een bevestiging dat je met een positieve benadering de blikjes en flesjes uit het zwerfafval kunt bestrijden. In drie maanden tijd zijn er bijna 100.000 verpakkingen ingezameld, waarvan een groot deel direct uit het zwerfafval komt”.

Het Duurzame Lintje is de enige onderscheiding in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Het is bedoeld als eerbetoon aan personen die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen ten behoeve van duurzaamheid.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.