Stichting Gered Gereedschap aan het werk

Trots supporter van Stichting Gered Gereedschap

Praktisch technisch onderwijs biedt in veel ontwikkelingslanden een fundament voor de opbouw van een regio. Echter, zonder de juiste gereedschappen is goed technisch onderwijs niet mogelijk. Voor veel scholen geldt dat hier een nijpend gebrek aan is.

Gered Gereedschap is een landelijke vrijwilligersorganisatie die gereedschap inzamelt, opknapt en verstrekt aan technische scholen en trainingscentra in ontwikkelingslanden, veelal in Afrika. De organisatie levert standaard sets speciaal voor scholen geschikt voor een veelvoud van 10 leerlingen. Denk hierbij aan opleidingen voor elektromonteur, loodgieter, automonteur, metselaar, timmerman, metaalbewerker, kleermaker of schoenmaker.

Elk jaar ontvangen zo meer dan 4.000 (startende) technici verbonden aan 80 projecten kwalitatief goed handgereedschap waarmee ze de kans hebben om een opleiding te volgen en een eigen bestaan op te bouwen. Bovendien dragen ze via het jaarlijks recyclen van 500.000 stuks gereedschap, actief vrijwilligerswerk en arbeidsparticipatie in meer dan 30 werkplaatsen bij aan een betrokken en duurzame samenleving in Nederland.

TOMRA, fabrikant van flessenautomaten, vindt deze praktische ontwikkelingshulp een krachtig initiatief en is om die reden de samenwerking aangegaan.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.