QR-code scannen bij de emballage-automaat

TOMRA lanceert API voor digitale statiegeldbon

TOMRA – marktleider op het gebied van emballage-automaten – heeft vandaag haar Digital Payout API voor een digitale statiegeldbon gelanceerd. De API zorgt ervoor dat consumenten die hun drankverpakkingen inleveren voor recycling, hun statiegeld terug kunnen krijgen via de app van de betreffende supermarktketen, in plaats van via een geprinte statiegeldbon.

Concreet zorgt de Digital Payout API ervoor dat winkels, recyclingcentra en systeembeheerders een koppeling kunnen maken tussen hun emballage-automaten en bestaande loyaliteitsapps, retailer apps of zelfscan-apps. Dit maakt het mogelijk om de activiteiten omtrent emballage-inname een geïntegreerd onderdeel te maken van de bestaande digitale klantreis.

Op dit moment wordt de API al door twee partijen gebruikt: één betreft de beheerder van het nationale statiegeldsysteem in Zweden en de ander betreft een grote supermarktketen in België.

Hoe digitale uitbetaling met de API werkt

Om digitale uitbetaling te gebruiken, opent de consument eenvoudig de gekoppelde app en scant de QR-code op de emballage-automaat aan het begin van de recyclingsessie. Wanneer de sessie wordt beëindigd, krijgt de consument een melding dat er een digitale bevestiging van de transactie wordt verzonden. Het statiegeldbedrag verschijnt direct in de app als een digitale voucher om te scannen aan de kassa, of als een tegoed voor toekomstige aankopen via de app. Het is ook mogelijk om het bedrag via een bankrekening te laten uitbetalen.

“De Digital Payout API stelt winkels, recyclingcentra en systeembeheerders in staat om hun interactie met consumenten uit te breiden. Het kan relaties met huidige deelnemers van loyaliteitsprogramma’s versterken en bovendien tot nieuwe gebruikers leiden”, aldus Aleksander Mortensen, Head of Commercial bij TOMRA Collection. “De naadloze digitale uitbetaling en integratie met bestaande apps is handig voor de consument. Het bespaart daarnaast papier en stimuleert consumenten om ook zo hun steentje bij te dragen aan het milieu.”

Digitale uitbetaling debuteert in Zweden en België

Stel toont TOMRA appDe beheerder van het Zweedse statiegeldsysteem, Returpack, heeft een digitale recyclingervaring gelanceerd door de Digital Payout API te integreren met de app “MinPant” (“MijnStatiegeld”). Digitale uitbetaling wordt op dit moment gebruikt bij grote Zweedse retailers in acht winkels op de TOMRA emballage-automaten, waaronder de TOMRA R1 “multi-feed”-automaat, met het doel om deze uitbetalingsoptie landelijk beschikbaar te maken.

Een andere implementatie van de Digital Payout API is uitgevoerd bij een grote supermarktketen in België, geïntegreerd in de app van de retailer. Digital Payout is live in bijna 100 winkels van deze keten en heeft al meer dan 30.000 digitale transacties gegenereerd, met een stijgende trend in gebruik.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.