TOMRA CEO Stefan Ranstrand

TOMRA neemt Belgisch sorteerbedrijf Best Kwadraat NV over

TOMRA, leverancier van emballage-automaten, ASA heeft op 31 mei 2012 een overeenkomst getekend met de eigenaren van de Belgische technologiefabrikant Best Kwadraat N.V., waarmee TOMRA honderd procent van de aandelen van Best zal overnemen. Verwacht wordt dat de afronding van de transactie begin juli 2012 plaatsvindt.

Best (Belgian Electronic Sorting Technology) is een leidende aanbieder van geavanceerde optische sorteertechnologie voor diverse markten, waaronder voedsel, recycling en tabak. De organisatie biedt haar oplossingen met behulp van zelfontwikkelde technologieën, op basis van technieken als laser, camera en röntgen.

“Best brengt zowel unieke, gepatenteerde technologie als een leidende positie in verschillende snelgroeiende segmenten binnen de voedselsorteringsindustrie”, aldus Stefan Ranstrand, TOMRA’s President en CEO. “De aangekondigde acquisitie van Best versterkt Tomra’s aanwezigheid in de markt en samen met onze huidige sorteerbedrijven, zal het een ongeëvenaarde technologiebasis bieden waarmee onze organisatie verder kan groeien.”

Op dit moment heeft Best ruim 300 medewerkers in België, Spanje, Amerika, Nederland, China, Turkije en Japan. De organisatie bedient verschillende van ’s werelds top 10 voedselfabrikanten. In totaal zijn er ongeveer 3.500 Best-installaties geïnstalleerd in meer dan 80 landen. De organisatie maakte in 2011 een winst van meer dan 13 miljoen euro op een totale omzet van ongeveer 87,8 miljoen euro.

“Best en TOMRA’s overige sorteerbedrijven vullen elkaar perfect aan in termen van technologie en marktaandeel. Dit zal voordelen opleveren voor onze klanten en onze gecombineerde organisatie versterken”, aldus Best CEO Paul Berghmans.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.