Greenup in gebruik

Wethouder onthult flessenautomaat op Sprengeloo school

Lege pakjes, flesjes en blikjes leveren de leerlingen van Sprengeloo sinds kort een leuk extraatje op. Op school staat een flessenautomaat, de Greenup, waarmee de leerlingen punten kunnen sparen, die zij kunnen inwisselen voor kopietjes en printjes. Wethouder Olaf Prinsen heeft de automaat op donderdag 16 oktober officieel onthuld.

Om leerlingen bewust te maken van het nut en de noodzaak van recycling en een schone leefomgeving volgen zij momenteel lessen over dit thema. Als afsluiter hiervan kregen zij de opdracht een naam te verzinnen voor de nieuwe automaat. De leerling die de winnende naam heeft bedacht, won een iPod. De winnende naam, Sammy, werd donderdag bekend gemaakt door de wethouder Olaf Prinsen.

“Dagelijks gaan er grote hoeveelheden pakjes, flesjes en blikjes doorheen op onze school. Die belandden allemaal in de gewone afvalbak. Toen wij hoorden over deze speciale automaat zagen we direct de voordelen voor onze school en het milieu”, licht Gerjan van Dijken, directeur Sprengeloo, toe.

“Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich er bewust van zijn dat Apeldoorn een prachtige, groene gemeente is. Het is in ieders belang dat dit zo blijft”, vervolgt Van Dijken. “Het scheiden van afval, en daarmee voorkomen van zwerfafval, draagt bij een prettige leefomgeving. Dat is een gezamenlijke opdracht van alle Apeldoorners, dus ook onze leerlingen kunnen hier een steentje aan bijdragen.”

De leerlingen van Sprengeloo krijgen een speciaal spaarpasje. Ieder flesje, blikje of pakje dat ze droppen in de automaat levert punten op. Die punten kunnen de leerlingen gebruiken om te printen en kopiëren op school.

De Greenup bij Sprengeloo

Handen ineen
Om de automaat naar de school te krijgen, hebben Sprengeloo, fabrikant TOMRA, de gemeente Apeldoorn en Rabobank Apeldoorn de handen ineen geslagen. Dankzij subsidies van de laatste twee partijen staat de automaat sinds kort op de vmbo-school aan de Sprengenweg. “Bewustwording van de manier waarop je omgaat met je omgeving vinden wij erg belangrijk. De flessenautomaat is een mooi initiatief dat wij een warm hart toedragen omdat het zorgt voor minder vuil en tevens tot doel heeft bewustwording rondom duurzaamheid bij de jeugd te vergroten”, aldus Rabobank Apeldoorn.

Het Apeldoornse bedrijf TOMRA Systems B.V. is producent van de automaat. TOMRA is onderdeel van het Noorse TOMRA Systems ASA, dat al ruim veertig jaar emballagesystemen ontwerpt en produceert. “Het grote voordeel van onze automaat op Sprengeloo is de koppeling met een spaarsysteem. Hierdoor worden leerlingen extra gemotiveerd hun afval te scheiden. Dat hebben we inmiddels bewezen gezien op verschillende scholen, waar dit type automaat al langere tijd staat”, aldus Jurgen Dumoulin van TOMRA Apeldoorn.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.