eXXpedition 2019

TOMRA bij onderzoeksmissie ‘eXXpedition’

Met trots mogen we mededelen dat TOMRA, leverancier van flessenautomaten, ook deze reis weer sponsor is van ‘eXXpedition ‘round the world’. Een tweejarige zeiltocht met een volledig vrouwelijke crew, gericht op onderzoek naar vervuiling van oceanen door microplastics. Vier vrouwen van het TOMRA-team zullen ook hun mouwen opstropen en aan boord gaan als bemanningsleden om mee te werken aan deze missie.

Tijdens deze reis rond de wereld zullen er in totaal 300 vrouwen deelnemen aan 30 reizen. Van de Azoren tot de Artics en door vier ‘trash gyres’ (waar plastic zich verzamelt door zeestromingen), de meest uiteenlopende omgevingen op onze aarde worden bezocht en onderzocht.

TOMRA heeft ook de eXXpedition-reis van vorig jaar gesponsord, over de Great Pacific Garbage Patch in de Noord-Pacific: de vijfde gyre en de dichtste accumulatiezone voor oceaanplastic op de planeet. TOMRA – lid van de Alliance to End Plastic Waste – vond het zo’n eye-opening en waardevolle ervaring dat het zijn betrokkenheid bij het volgende project nog verder wilde uitbreiden.

“Je kunt pas echt oplossingen bieden als je het probleem begrijpt en je kunt het probleem pas begrijpen als je het zelf ziet”, legt Kristine Berg uit, Circular Economy Advisor bij TOMRA en bemanningslid tijdens de reis van vorig jaar. “Afvalinname, sortering en circulaire economie zijn effectieve manieren om de kraan van plastic afval dat onze oceanen binnenkomt dicht te draaien, en wij bij TOMRA moeten de ware omvang van de vervuiling zelf zien om begrip en urgentie op te bouwen rond het probleem van zwerfvuil op zee.”


Wetenschappelijk onderzoek naar oceaanplastic

Het geavanceerde onderzoek van eXXpedition naar oceaanplastic zal research op zee en land uitvoeren, geleid door professor Richard Thompson (International Marine Litter Research Unit aan de Universiteit van Plymouth) en professor Jenna Jambeck (National Geographic Explorer en directeur aan de Universiteit van Georgia).Plastic afval in de oceaan

TOMRA’s circular economy strateeg, Dr. Daniel Schwaab, zal deel uitmaken van de wetenschappelijke adviesraad van eXXpedition voor deze reis. Met een doctoraat in fysica en een strategisch perspectief op de circulaire economie van plastic, zal hij de kloof tussen wetenschap en bedrijfsimplementatie overbruggen. De 4 TOMRA-medewerkers die zich bij de reis voegen, zullen net als alle andere bemanningsleden hands-on worden betrokken bij het verzamelen van onderzoeksmonsters.

“We zijn heel blij dat TOMRA weer aan boord is bij deze eXXpedition-reis,” zei Emily Penn, mede-oprichter en leidster van eXXpedition. “TOMRA heeft het letterlijk tot hun missie gemaakt om innovatieve leiders te zijn in de ‘grondstoffenrevolutie’, door slimme oplossingen te bieden die hoogwaardige recycling van waardevolle grondstoffen mogelijk maken. Net als TOMRA zijn we van mening dat we, om de stroom plastic in onze oceanen te stoppen, we moeten zoeken naar benaderingen die recycling motiveren, de afhankelijkheid van grondstoffen verminderen en iedereen aanmoedigen om de waarde te zien van wat eerder werd beschouwd als afval.”

Naast wetenschappelijk onderzoek en bewustwording van de verwoestende impact van plastic in de wereldzeeën, streeft eXXpedition ernaar om vrouwen in wetenschap en leiderschap te vieren en een wereldwijde gemeenschap van ‘change-makers’ op te bouwen om de milieu- en gezondheidseffecten van plastic te tackelen en oplossingen te bedenken voor dit wereldprobleem.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.