TOMRA Ericeira Portugal drone

TOMRA Apeldoorn opent nieuw kantoor in Ericeira, Portugal

TOMRA Collection Western & Southern Europe – met het regiokantoor in Apeldoorn – heeft een nieuw kantoor geopend in Ericeira, Portugal. De Portugese overheid heeft overeenstemming bereikt over de invoering van een statiegeldsysteem voor het recyclen van drankverpakkingen en de verordening verschijnt binnenkort. De emballage-automaten van TOMRA automatiseren de inname van lege flessen en blikjes, om statiegeldsystemen efficiënter en gemakkelijker te maken.

TOMRA showroom Portugal

Showroom in TOMRA Portugal

Het nieuwe kantoor zal dienen als uitvalsbasis voor de medewerkers van TOMRA en ook als showroom voor klanten. De showroom moedigt bezoekers aan om het portfolio van emballage-automaten eigenhandig uit te proberen en ervaring op te doen met de naadloze integratie met TOMRA’s digitale diensten – zoals een digitale statiegeldbon – die het gemak en de betrokkenheid verder vergroten.

TOMRA werd op 1 april 1972 in Noorwegen opgericht door de broers Petter en Tore Planke. Nadat ze een lokale kruidenier hadden zien worstelen met het handmatig innemen van lege flessen in hun winkel ontwikkelden de broers de eerste emballage-automaat in de garage van hun familie.

Vijftig jaar later heeft TOMRA meer dan 80.000 installaties in meer dan 60 markten, met meer dan 4600 medewerkers in het bedrijf wereldwijd. TOMRA Collection neemt elk jaar meer dan 40 miljard drankverpakkingen in. De emballage-automaten zorgen elk jaar voor een vermeden CO2-uitstoot van 4,5 miljoen ton.

TOMRA koos Ericeira als basis in Portugal. Het nieuwe kantoor bevindt zich op één van Europa’s populairste surfspots en ligt op de top van een heuvel, met uitzicht op de oceaan. Deze unieke locatie onderstreept TOMRA’s ambitie om gebruikte drankverpakkingen uit onze oceanen, straten en stortplaatsen te houden.

De Ellen MacArthur Foundation schat dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zal zijn, en een effectieve manier om de plasticvervuiling in de oceaan te verminderen, is om te voorkomen dat het de zee bereikt. De uitdaging is het verminderen van zwerfvuil en het verhogen van de recyclingpercentages bij consumenten, wat kan worden bereikt met behulp van statiegeldregelingen en emballage-automaten. TOMRA is van mening dat ‘Clean Loop Recycling’ de oplossing is om drankverpakkingen niet eenmalig, maar telkens opnieuw te kunnen gebruiken. In Noorwegen, waar TOMRA pionierde met de eerste emballage-automaat, bedraagt het inzamelingspercentage voor plastic flessen 98%. In Nederland wordt momenteel 80% van de PET-flessen ingeleverd voor recycling.

Tove Andersen opent TOMRA Portugal

TOMRA CEO Tove andersen opent TOMRA Portugal

“Met de opening van het nieuwe kantoor van TOMRA kijken we ernaar uit om Portugal te helpen transformeren naar een groenere, meer circulaire en duurzamere samenleving. TOMRA wil een geweldige recyclingerervaring bieden aan consumenten die hun flessen en blikjes retourneren via de emballage-automaten en daarmee ‘Clean Loop Recycling’ mogelijk maken”, zegt Tove Andersen, TOMRA’s President en CEO.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.