Afbeelding © eXXpedition

TOMRA titelsponsor onderzoeksproject eXXpedition

TOMRA, bekend van onder meer de flessenautomaten, is aan boord als titelsponsor van de ‘eXXpedition’-zeilreis. De geheel vrouwelijke crew zal koers zetten naar het noorden van de Grote Oceaan om onderzoek te verrichten naar oceaanvervuiling door plastic en de hieraan gerelateerde brede milieu- en gezondheidsproblematiek.

De aankondiging vindt vandaag plaats tijdens de IFAT, ‘s werelds grootste vakbeurs voor water-, riool-, afval- en grondstoffenbeheer. Gelijktijdig zal Emily Penn, mede-oprichter van eXXpedition, deelnemen aan een paneldiscussie over zwerfvuil. Emily heeft het afgelopen decennium onderzoek gedaan naar plasticvervuiling uit de tropen naar het noordpoolgebied en ze is op een missie om ‘changemakers’ te inspireren en te faciliteren via eXXpedition. Daarnaast traint zij topatleten, beleidsmakers, bedrijfsleiders en beroemdheden om op te kunnen treden als pleitbezorgers voor de oceaanproblematiek.

‘eXXpedition North Pacific 2018’ heeft tot doel om het bewustzijn rond de verwoestende gevolgen van plastic en giftige stoffen in onze oceanen te vergroten, vrouwen in wetenschap, leiderschap en avontuur te vieren en wereldwijde ambassadeurs te inspireren.

Titelsponsor TOMRA is actief in meer dan 60 markten wereldwijd en verzamelt jaarlijks 35 miljard gebruikte drankverpakkingen voor hergebruik en recycling via statiegeldautomaten. Op dit moment wordt slechts 2% van de plastic verpakkingen wereldwijd omgezet in nieuwe verpakkingen, terwijl 32% in onze oceanen, landschappen en gemeenschappen terecht komt. Wanneer er een financiële waarde wordt meegegeven aan flessen en blikjes via een statiegeldsysteem, is het mogelijk om tot 97% van de gebruikte drankverpakkingen retour te nemen. Deze verpakkingen kunnen onze oceanen niet meer vervuilen en hoogwaardig ‘bottle-to-bottle’ worden hergebruikt.

TOMRA’s ‘Circular Economy Communicator’ Kristine Berg neemt deel aan de reis als bemanningslid. Kristine’s achtergrond in industriële ecologie en duurzaamheid, en haar connectie met de circulaire economie via TOMRA, voegt unieke expertise toe aan het eXXpedition-team.

eXXpedition vaart snel uit
Mede-oprichting Emily Penn onderzoekt een monster

Mede-oprichting Emily Penn onderzoekt een monster © eXXpedition

De eXXpedition-crew zeilt met de Sea Dragon, een wetenschappelijk verkenningsschip, van Oahu, Hawaii naar Vancouver, Brits-Columbia (23 juni tot 15 juli 2018) en vervolgens van Vancouver naar Seattle (21 juli tot 28 juli 2018) waar de reis zal eindigen. De bemanning zeilt 3.000 zeemijl door de één van de meest vervuilde gebieden op de planeet, beter bekend als de ‘Great Pacific Garbage Patch’ vanwege het plastic dat zich daar verzamelt.

Het eXXpedition-team is een internationale groep van 24 vrouwen. De crew verzamelt data voor een verscheidenheid aan datasets en wetenschappelijke studies die worden gesteund door Ocean Wise en het #CleanSeas-initiatief van het milieuprogramma van de Verenigde Naties.

Emily Penn, mede-oprichter van eXXpedition, zegt: “het is een droom om TOMRA te verwelkomen als titelsponsor voor de North Pacific-reis. Al meer dan 45 jaar hebben zij het tot hun taak gemaakt om innovatieve leiders te zijn in de grondstoffenrevolutie door slimme oplossingen te bieden voor een beter gebruik en hergebruik van onze grondstoffen. Net als TOMRA, zijn wij van mening dat we, om vooruit te komen, allemaal opnieuw moeten stilstaan bij hoe we dingen in het verleden hebben gedaan. Wij hopen dat onze reis anderen inspireert om datzelfde te doen. Daarnaast willen we een platform bieden voor ambassadeurs om projecten voor de aanpak van plastics en toxische stoffen voor te bereiden en het bewustzijn te vergroten rond deze problematiek, zowel op persoonlijk als organisatorisch niveau”.

Kristine Berg, ‘Circular Economy Communicator’ bij TOMRA, zegt: “TOMRA zet zich wereldwijd in om de vervuiling door plastic op land en zee te verminderen, dus de missie van eXXpedition gaat ons aan het hart. We zijn enthousiast om een bijdrage te leveren door als titelsponsor aan boord te komen en onze handen uit de mouwen te steken tijdens de reis, om de omvang van het probleem zelf te ervaren en mee te helpen aan het creëren van urgentie en begrip rond het onderwerp van oceaanvervuiling”.

Alle kosten van de expeditie worden gedekt door bijdragen van de bemanning en missiesponsors, waaronder titelsponsor: TOMRA, goud-sponsor: The Copernicus Marine Service en zilver-sponsors: Princess Yachts, Hawk Yachts, Iridium & Global Marine Networks plus brons-sponsors: Daedalus Yachts, Y.CO, Iridium en Finisterre – tot heden. Partners voor de expeditie zijn onder meer Parley for the Oceans, 11th Hour Racing, UN Environment & Clean Seas, Ocean Wise, Pangaea Explorations, Biodiversity Research Institute, Marine Debris Tracker & Another World Adventures.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.