Ingebruikname unieke inzamelunit voor recyclebare materialen bij Spar Schut
Bij Spar Schut te Schiermonnikoog is vandaag een unieke inzamelunit voor diverse recyclebare materialen in gebruik genomen. Het doel van de unit is om de retourstromen van materialen efficiënt te laten verlopen.
Mede dankzij de actie ‘Lekker Stuk’ en diverse publicaties in de gemeentelijke nieuwsbrief, is het aanbod van herbruikbaar materiaal (zoals kleine elektrische apparatuur) de afgelopen tijd sterk toegenomen. Daarom heeft de gemeente Schiermonnikoog, in overleg met de exploitanten van Spar Schut, Edwin en Sita Schut, besloten een inzamelunit aan te schaffen en te plaatsen in de supermarkt.
Al jaren kunnen inwoners en recreanten op Schiermonnikoog materialen zoals spaarlampen, cartridges, batterijen en frituurvet inleveren bij Spar Schut. Het grote voordeel van de inzamelunit die nu is geplaatst, zit in het feit dat de verschillende losse bakken voor inzameling kunnen verdwijnen en dat bezoekers van de supermarkt nu meerdere stromen tegelijk kunnen inleveren. De terugname van materialen verloopt daarom een stuk efficiënter dan voorheen.
De volgende producten kunnen ingeleverd worden in de inzamelunit van Spar Schut:
- Spaarlampen
- Batterijen
- Medicijnen
- Mobiele Telefoons
- Cartridges
- DVD/CD (zonder hoesje)
- Kleding
- Verpakt frituurvet
- Kleine huishoudelijke apparaten
De unit is ontwikkeld door TOMRA, beter bekend als leverancier van flessenautomaten aan de supermarkt. De organisatie heeft veel succes met het nieuwe inzamelmeubel. Vanuit andere gemeenten in Nederland is er ook belangstelling getoond voor de unit, die geheel aan te passen is aan de wensen van de afnemer.
Reden van het succes is waarschijnlijk dat er de afgelopen jaren steeds meer aandacht is gekomen voor recycling. Door te recyclen behouden we de grondstoffen voor generaties na ons en hoeven er minder grondstoffen onttrokken te worden aan de natuur. Ook komen de schadelijke stoffen niet terecht in het milieu. Elektrische apparaten worden voor 75% tot 90% gerecycled, en spaarlampen bijvoorbeeld zelfs voor meer dan 90%. Kunststoffen, ijzer, glas, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen.