Kortingsbon voor opruimen afval
De kantine van Het Vlier zit om twaalf uur ’s middags bomvol. Overal zitten leerlingen te lunchen. De tafels zijn bezaaid met blikjes, boterhamzakjes en plastic flesjes. Ook op de grond liggen her en der verpakkingen. “Het is hier vaak een bende in de middagpauze. Iedereen gooit zijn afval op de grond of op tafel”, vertelt Anouk. Zelf maakt ze zich er ook wel eens schuldig aan. Volgens haar is het te druk om op zoek te gaan naar een prullenbak.Om de strijd aan te gaan met al dit zwerfvuil, staat er sinds kort een emballage-automaat in de kantine.
Daar kunnen scholieren hun blikjes, flesjes en andere verpakkingen in doen. Daarmee maken ze kans op een kortingsbon van een euro voor een aankoop in de kantine. Directeur Arno Jansen hoopt dat de school hiermee schoner wordt. “Al dat rondslingerende afval is geen gezicht. We hopen hiermee een bewustzijn te creëren.”
Of er een kortingsbon uit het apparaat komt, wordt willekeurig bepaalt. “Je kunt het zien als een gokkast met afvalmateriaal”, leggen scholieren Joris Drachman en Marlou Kortstee uit. Zij zitten in het leerlingenparlement van de school. Volgens het tweetal ontdekken steeds meer scholieren het apparaat. “Het groeit langzaam. Het apparaat staat er nu een maand en het wordt steeds vaker gebruikt. We zitten nu op vijfhonderd verpakkingen per week.”
Een veel gehoorde reactie in de kantine is dat er te weinig kortingsbonnen uit het automaat komen. “Ik gooi er elke dag iets in, maar ik heb nog nooit een kortingsbon gewonnen. Heel frustrerend”, vertelt Beau. Samen met klasgenoten Pien, Ani en Merit zit hij in de kantine. Als er een prullenbak in de buurt is, gooien ze hun afval er wel in. “Soms staat de prullenbak te ver weg en dan mik ik mijn troep er van een afstandje in. Dat gaat wel eens mis, en dan laat ik het gewoon op de grond liggen.” Ze vinden het wel een goed initiatief en denken dat de kortingsbonnen een goede stimulans zijn om afval voortaan weg te gooien.
Binnenkort komen er ook prullenbakken op de looproute van de school naar het winkelcentrum. Veel scholieren halen daar in de pauze iets te eten, waarna ze de verpakkingen onderweg in de struiken gooien. Ook Beau legt iedere dag de route naar het winkelcentrum af. “Woensdag is kipdag en op de andere dagen haal ik een saucijzenbroodje.” Soms gooit hij zijn afval op de terugweg op straat. “Maar meestal stop ik het in mijn broekzak, waar mijn moeder het later terugvindt.”
Het apparaat blijft nog minimaal een jaar staan, daarna wordt gekeken of het een succes is.
Bron: de Stentor
Auteur: Chantal Dute