221.861 verpakkingen uit de berm door kleine vergoeding
Zwerfafval. In Apeldoorn heeft men er schoon genoeg van. Gisteren vond er daarom een grootscheepse inzamelactie plaats van lege blikjes en flesjes, waarvoor 10 eurocent per stuk werd uitbetaald. De actie heeft 221.861 drankverpakkingen opgeleverd, waarmee een symbolische verdedigingsmuur is gebouwd tegen de afschaffing van statiegeld.
De actie was een initiatief van de gemeente Apeldoorn, afvalbeheerder Circulus en TOMRA Systems, leverancier van flessenautomaten. De drie partijen maakten een statement naar politiek Den Haag, waar overwogen wordt om het statiegeldsysteem in Nederland af te schaffen. “Wij wilden bewijzen dat je met een kleine vergoeding mensen ertoe kunt bewegen zwerfafval uit de berm te halen en in te leveren”, aldus directeur Ton Klumper van TOMRA Systems.
Er werd gehoopt op een inzamelresultaat van ongeveer 100.000 blikjes en flesjes, maar in de ochtend werd dit al ruimschoots overschreden. Om 6.30 uur stonden er al rijen auto’s en wachtende mensen. Met aanhangwagens, transportbusjes, tractoren en op de fiets. Op alle mogelijke manieren kwamen mensen de vuilniszakken en dozen vol blikjes en flesjes brengen. “Deze aantallen hadden wij ook niet verwacht, het is echt ongelofelijk dat je zoveel verpakkingen binnenkrijgt en zoveel enthousiaste geluiden hoort van de mensen. Daar zijn we trots op”, licht Klumper verder toe.
Het opruimen van zwerfafval kost gemeenten ongeveer 200 miljoen euro per jaar. Henk Knip, directeur van Circulus, wil daarom voorkomen dat mensen flesjes en blikjes weggooien in de openbare ruimte. “Wij ruimen het wel weer op, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Statiegeld is dan een uitstekend middel, blijkt uit het resultaat van vandaag”.
Wethouder Olaf Prinsen vindt de actie fantastisch: “Kijk eens wat er uit het straatbeeld is verdwenen. Dit ligt niet meer in de berm en komt er ook niet meer terecht. Ik ben er blij mee dat de actie aantoont dat statiegeld echt loont. We krijgen er een schonere maatschappij van. Ik hoop dat Den Haag voor statiegeld blijft staan”.
De verdedigingsmuur blijft het kantoor van Tomra Systems omcirkelen tot 30 november. Op deze dag spreekt de Kamer met Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu over zijn Afvalbrief, waarbij het onderwerp ‘statiegeld’ een heet hangijzer is.