Orwak balenpers bij ABB GA Products

Orwak balenpers uitgeroepen tot ‘Verbetering van de maand’

De nieuwe POWER balenpers zorgt voor een positieve verandering bij de productie van ABB GA Products. De pers werd zelfs uitgeroepen tot “Verbetering van de maand op de afdeling Operations”. ABB GA Products in Västerås, Zweden, telt 200 werknemers. Het bedrijf ontwerpt en ontwikkelt Intelligent Electronic Devices (IEDs) en hun Relion serie biedt een wijd assortiment aan producten voor het beschermen, controleren en meten van elektrische systemen. Kaspar Müül, Productie Engineer, vertelt over de recente investering in de Orwak POWER 3420 balenpers: “De hoofdreden voor het kiezen van deze specifieke pers was het lage geluidsniveau”.

Stille productieruimte

De productieruimte van ABB GA Products is erg rustig en dit was dan ook één van de vereiste voor nieuwe apparatuur. De pers is strategisch geplaatst in de productieruimte, dichtbij de ruimte waar veel materialen worden uitgepakt. Voor de komst van de Orwak 3420 werd het kartonafval altijd in kleine stukken gesneden en handmatig uit de productieruimte verwijderd. De Orwak 3420 heeft hier een grote verandering in gebracht. Doordat het karton niet meer gesneden en gevouwen hoeft te worden is het risico op ongelukken op dit gebied verminderd.

ABB GA Products produceert gemiddeld één of twee balen van 400 kg per week. Daarnaast is ook de productiviteit verhoogd, omdat er minder tijd besteed wordt aan het verwerken van kartonafval. “Veiligheid is erg belangrijk en de pers draagt bij aan een veilige werkomgeving” zegt Müül.

Balenpers initiatief beloond

Werknemer Jani Uutela kwam met het initiatief om te investeren in een balenpers. Uutela had via een vorige werkgever de voordelen van een balenpers kunnen ervaren en leek het ook voor ABB GA Products een goede investering. Samen met Müül werd de investering besproken en samen kwamen ze tot de ontdekking dat het werken met een balenpers veel extra tijd zou opleveren. Later werd de investering uitgeroepen tot “verbetering van de maand op afdeling Operations”.

Enthousiast over een tweede balenpers

Het personeel was eerst terughoudend over de balenpers, omdat ze bang waren dat deze veel geluid zou produceren. Echter, na het plaatsen van de balenpers, waren zij erg tevreden. “De balenpers maakt het werk een stuk makkelijker en we zijn blij met de tijd die we besparen. De investering hebben we binnen 1 tot 1,5 jaar terug” legt Müül uit.

De Orwak 3420 heeft een schuifklep die automatisch open gaat na de perscycle. De schuifklep was voor ABB GA Products een belangrijk vereiste. Er wordt namelijk veel met vorkliften gewerkt en door het automatisch sluiten van de schuifklep wordt het risico op ongevallen verminderd. “Het personeel in het warenhuis was erg enthousiast over de balenpers, dus een tweede pers is ook in dit gebouw geïnstalleerd” zegt Kasper Müül, Productie Engineer bij ABB GA Products.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.