The Orion New York

Kartonpers boost omzet in wolkenkrabber New York

Een recyclingprogramma laten draaien in een wolkenkrabber is niet alleen arbeidsintensief, maar neemt ook veel tijd in beslag. Neem bijvoorbeeld het recyclen van karton: in tegenstelling tot een eengezinswoning waarbij het afval periodiek wordt opgehaald, kunnen de bewoners van een groot appartementencomplex samen wel honderden dozen per week weggooien. Dit kost niet alleen veel opslag, maar ook veel onderhoud. ‘The Orion’, een luxe appartementencomplex op West 42nd Street in New York City, heeft een oplossing gevonden voor het terugdringen van het grote volume van het karton afval.

Een uitdaging in ruimte

 

The Orion heeft 60 verdiepingen met appartementen en winkelruimtes. De opzichter van het gebouw worstelde met een eeuwenoud probleem: waar slaan we al het (karton) afval op en hoe kunnen we de transportkosten terugdringen?

In New York is het niet te missen, de dag waarop het afval wordt opgehaald. Gezien het feit dat 42nd Street een belangrijke toeristische doorgang is in het hart van de theaterwijk van Manhattan, wilde The Orion de hoeveelheid afval voor het gebouw minimaliseren. Ze besefte maar al te goed dat de kartonnen dozen niet alleen veel ruimte op de stoep in beslag namen, maar ook een doorn in het oog is. In een gebouw als The Orion, met 551 appartementen, is de afvalstroom van kartonnen dozen enorm groot. Iedere keer als iemand een product koopt of een bestelling binnen krijgt zit hier een doos omheen.

“We kwamen erachter dat we veel bruikbare ruimte in de kelders hadden, die nu simpelweg als opslagruimte gebruikt worden. Deze ruimte is veel meer waard wanneer deze bijvoorbeeld kan worden verhuurd voor commerciële doeleinden” zegt Danny SiFonte, opzichter van The Orion.

Volume verlagen

 

Premier Facility Management, Orwak dealer en leverancier, introduceerde de Orwak 5070 kartonpers aan het onderhoudsteam van The Orion. De Orwak 5070 is een balenpers met een bovenlader die zowel karton perst als compacteert. Het kan tot wel 100 dozen in één baal persen. De kartonnen dozen kunnen simpelweg in de pers worden gelegd, die vervolgens met één druk op de knop het karton samenperst tot een nette baal. Deze kan gemakkelijk uit de machine worden getild met een speciaal steekwagentje dat bij de pers wordt meegeleverd.

De Orwak 5070 heeft standaard twee perskamers, maar is uit te breiden met meerdere kamers. Hierdoor kan de pers aan de ene kant gebruikt worden voor karton en aan de andere kant voor plastic.

Meer ruimte betekent meer inkomsten

 

Door het gebruik van de balenpers wordt er 278 vierkante meter bespaard op de begane grond van The Orion. Deze ruimte wordt nu verhuurd aan een groenteboer. Dit levert The Orion uiteindelijk meer geld op. Daarnaast besparen ze per maand duizenden euro’s aan transportkosten van het afval. Het kartonafval wordt zelfs gratis opgehaald en levert The Orion nog een nettowinst op, omdat ze betaald krijgen voor het materiaal. Door het gebruik van de Orwak 5070 houdt The Orion zich ook aan de strenge recycling regelgeving van de stad.

“We houden ons gebouw en de stad schoon, vergroten het recycling percentage en besparen ook nog eens geld. De komst van de Orwak is een win-win, omdat we nu ook nog extra ruimte over hebben om te verhuren. In Mathattan geldt; ruimte is geld.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.