Orwak Case Study Hawaii

Orwak 9020 bezorgt grote voedselleverancier een award

De Orwak afval- en balenpersen vind je overal terug. Deze keer in het grote distributiecentrum van Golden State Foods (GSF) op Hawaii. Zij maken gebruik van een Orwak Multi 9020 met twee perskamers. De efficiënte pers produceert bij GSF meer dan 1.500 balen per jaar. Een grote vooruitgang in het afvalmanagement van deze organisatie.

Golden State Foods is één van de grootste voedselleveranciers ter wereld. Ze serveren etenswaren aan ongeveer 125.000 restaurants in meer dan 60 landen. Het GSF distributiecentrum Waipahu op Hawaii levert producten aan alle 76 McDonald’s en 84 Starbucks filialen op de Hawaiiaanse eilanden.

Karton vangen is verleden tijd

GSF krijgt de meeste producten in kartonnen dozen of plastic verpakkingen aangeleverd. Voor de komst van de Orwak 9020 verzamelde GSF het plastic afval in grote zakken en lag het karton op een stapel achter het pand totdat de recycler het op kwam halen. “Bij stevige winden lag het afval over het hele terrein verspreid”, zegt Tony Hernandez, Operation Manager. “Het ergste aan ons oude systeem was om met alle medewerkers achter het karton aan te rennen”.

Betere logistiek en betrouwbaarheid

Tony werd geïnspireerd door de McDonald’s in zijn zoektocht naar een beter afvalbeheer. “McDonald’s maakte gebruik van een kleinere Orwak pers. Compacteren leek mij ook een goed idee voor GSF”, vertelt Tony. De Orwak van het type 9020 sloot het beste aan voor de verwerking van de twee grootste afvalstromen van GSF. Doordat de pers twee perskamers heeft kunnen het karton en plastic folie bij de bron gescheiden en gecompacteerd worden. “Het is de perfecte keuze voor ons. Sinds 2013 maken we gebruik van de pers en we hebben er nog nooit problemen mee gehad. Het is een erg betrouwbare machine”, geeft Tony aan.

Ruim 1.500 balen per jaar

Waar het plastic eerst in big bags werd verzameld, passen er nu 7 big bags in één baal. In 2016 produceerde GSF 1491 balen karton en 72 balen plastic. “We hebben door de komst van de Orwak geen kosten meer aan het afval. Het grootste voordeel is toch wel de schone, opgeruimde omgeving”, zegt Tony. “Ook houden we meer tijd over voor andere taken, omdat we de omgeving rond het pand niet meer op hoeven te ruimen”, vult hij aan.

Award voor 0% vuilstortkosten

Het GSF-distributiecentrum in Hawaii ontving een award voor het feit dat ze geen vuilstortkosten hebben gemaakt. GSF was het eerste distributiecentrum wat geen gebruik maakte van een vuilstortplaats. Tony is erg tevreden over de investering: “Het is oprecht een fantastisch product wat weinig ruimte inneemt, tijd bespaart en goed bij ons bedrijf past. Aanraden aan anderen, dat zou ik hem zeker”.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.