Balenpersleverancier Orwak viert 45ste verjaardag

Orwak is wereldwijd marktleider op het gebied van afval- en balenpersen. Dit jaar vieren ze 45 jaar bevordering van de milieuzorg, innovaties in de productlijn en het assisteren van haar klanten bij het behalen van hun MVO-doelstellingen op de meest winstgevende manier mogelijk.

Orwak´s hoofdkantoor en productiehal zijn gevestigd in Zweden, waar ze zich sinds 1971 bezighouden met de ontwikkeling van afval- en balenpersen. Door de jaren heen hebben ze een wereldwijd netwerk met vertegenwoordigers opgebouwd, zodat een lokale aanwezigheid gewaarborgd is en een snelle service gegarandeerd.

Het ontstaan van Orwak
In de jaren zeventig merkte men dat afval op een efficiëntere manier verwerkt moest worden, om het volume en het transport terug te dringen. Vanuit deze gedachte werd de eerste Orwak in 1971 uitgevonden. De ‘in-bag-compactor’, oftewel de Orwak 5030, zorgde voor het eerste internationale succes.  Hier lieten ze het echter niet bij zitten, ze bleven groeien en hun productlijn verder uitbreiden.

Inmiddels heeft Orwak de technologie achter haar persen geheel omgedraaid en de Orwak POWER lijn geïntroduceerd. Deze balenpersen worden aangedreven door de zogeheten ‘Black Star Technology’. Dit concept is gebaseerd op de omgekeerde techniek van het omlaag trekken van de persplaat in plaats van het omlaag drukken bij het compacteren van materiaal. Het voordeel van dit proces is dat de cilinders hun sterkste punt bereiken wanneer de druk het hoogst is. Door de Black Star Technology werken de persen sneller, hebben ze een lager energieverbruik en een beperkte installatiehoogte.

Een nieuw lid van de Orwak familie is de TOM, een ‘slimme’ afvalpers voor openbare ruimtes met veel voorbijgangers zoals restaurants, cafés, luchthavens, winkelcentra en attractieparken. TOM is ongeveer net zo groot als de gemiddelde vuilnisbak, maar kan zeven keer meer afval kwijt. Door de bewegingssensor kan de TOM handsfree worden gebruikt. TOM werkt met een speciaal communicatiesysteem die bijvoorbeeld medewerkers kan informeren wanneer hij bijna vol zit. Op deze manier kunnen ledigingen efficiënter worden ingepland. De TOM is in samenwerking met TOMRA Systems ontworpen. Zij zijn in Nederland de leverancier van alle Orwak afval- en balenpersen.

In 2015 voegde Orwak zich bij de San Sac Group, de leider in het sorteren en comprimeren van afval in Scandinavië. Orwak blijft zich evolueren en voelt zich jonger en kleurrijker dan ooit. Met de kracht van ervaring achter zich, toewijding in het hart en innovatieve ideeën in het achterhoofd, kijken ze uit naar een schitterende, oranje toekomst.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.