TOMRA Compaction introduceert Orwak Power – een generatie ‘omgekeerde’ balenpersen

TOMRA Compaction introduceert Orwak Power, een nieuwe generatie balenpersen die als het ware op de kop is ontworpen. Het concept, genaamd Black Star Technology, is gebaseerd op de omgekeerde techniek van het omlaag trekken van de persplaat in plaats van de traditionele manier waarbij de plaat naar beneden wordt gedrukt. Dit leidt tot aanzienlijk meer perskracht.

“Het grootste voordeel van het omgekeerde ontwerp is dat de cilinders hun sterkste punt bereiken wanneer de druk het hoogst is. Dit zorgt voor een krachtigere samenpersing van de materialen, zoals karton en plastic folie, en resulteert in zeer compacte balen”, aldus René Hissink, operationeel directeur bij TOMRA.

Het nieuwe ontwerpconcept heeft het bovendien mogelijk gemaakt om de balenpersen lager te maken dan ooit tevoren. Dit komt voort uit de plaatsing van de cilinders onderaan de pers, in plaats van aan de bovenzijde. Dit maakt het eenvoudiger om de persen te transporteren en te plaatsen in ruimten met een beperkte plafondhoogte.

De Orwak Power persen bieden korte cyclustijden, een automatische startfunctie en een schuifdeur die opent in minder dan twee seconden. Dit zorgt voor meer doorvoer van materialen en minder energiegebruik dan bij traditionele perssystemen. De persen beschikken bovendien over een nieuwe pomp, die zorgt voor een extra laag geluidsniveau. Het moederbord biedt daarnaast een hoge data-opslagcapaciteit, technische machinemonitoring en communicatiemogelijkheden. Het zijn de enige persen op de markt die voldoen aan prestatieniveau D voor persoonlijke veiligheid. In het kort komt het erop neer dat de persen doorlopend controleren of alle onderdelen van het veiligheidssysteem nog in werking zijn.

Orwak Power 3420

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.