Plastic en karton balen

Veiligheid en efficiëntie op de werkvloer met Orwak balenpersen

Agrifirm heeft als veehouders- en telerscoöperatie te maken met grote verpakkingen waar veel lucht tussen gaat zitten. Een reguliere afvalcontainer is binnen no-time gevuld. Het compacteren – samenpersen – van verpakkingsmateriaal is dan een ideale oplossing. Het leidt tot minder volume en een veilige, opgeruimde werkomgeving. Agrifirm is zo tevreden met deze aanpak dat er inmiddels al drie Orwak balenpersen zijn geplaatst.

Veilige, opgeruimde werkvloer
De vraag voor een balenpers ontstond oorspronkelijk door de grote hoeveelheid verpakkingsmateriaal die bij Agrifirm ophoopte. Het stond in de weg en vormde een gevaar voor de rondrijdende voertuigen. Assistent bedrijfsleider Hans Kruiger was al jaren bekend met de aanpak van het compacteren van verpakkingen. De keuze voor de Orwak 3420 balenpers was dus snel gemaakt: “De pers is makkelijk neer te zetten en iedereen kan ermee werken. Je gooit het materiaal erin en doet de klep dicht. Zo simpel is het”.

Twee extra persen voor efficiënte afvalscheiding
Na zo’n 4 à 5 jaar te hebben gewerkt met de Orwak pers, zijn er nu ook een tweede en derde balenpers geplaatst. “Door er een balenpers naast te zetten, kunnen we er één constant in gebruik houden voor papier en de ander voor plastic. Dit maakt de verwerking nog efficiënter. De derde pers zetten we aan de andere kant van het terrein. Dan hoeven we niet meer met lege dozen te slepen, maar maken we er daar gelijk handzame balen van”, aldus Hans Kruiger.

Over Agrifirm
Agrifirm is een coöperatie waarin meer dan 10.000 Nederlandse veehouders en telers hun krachten hebben gebundeld. Dit geeft ze de mogelijkheid om te investeren in kennis en innovatie voor praktische oplossingen voor het boerenerf. De agrarische sector is namelijk sterk in verandering en verduurzaming is noodzakelijk. Door de samenwerking behalen ze maximaal inkoopvoordeel op kwalitatief hoogstaande producten, waarmee ze bijdragen aan het duurzaam en succesvol telen van gewassen en het houden van dieren.

Iris Kornmann

De auteur van dit artikel, Iris Kornmann, is sinds 2021 werkzaam bij TOMRA. Iris is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.