Karton balen

Een afval- of balenpers bij verwerking van bedrijfsafval?

Voor de Nederlandse overheid en commerciële sector is het verminderen, recyclen en hergebruiken van afvalstromen een prioriteit geworden. Bedrijven zoeken steeds vaker naar duurzame manieren voor de verwerking van bedrijfsafval. Afval- of balenpersen op locatie bieden een eenvoudige en effectieve oplossing, die ook nog eens de nodige financiële voordelen met zich meebrengt.

 

Wat zijn de fundamentele verschillen tussen balenpersen en afvalpersen?

Voor de sortering, verwerking en opslag van verpakkingsafval zijn balenpersen geschikt. Ze helpen om volumineuze materialen zoals karton of plastic folie terug te dringen tot een compacte baal. Er is een breed assortiment aan balenpersen beschikbaar, zodat er altijd een pers aansluit bij de specifieke behoeften van de organisatie.

Afvalpersen daarentegen, bieden een oplossing voor bedrijven die grotere stromen restafval genereren. Deze persen zijn ontworpen om restafval samen te persen tot een compacte massa. Je vindt ze daarom vaak terug bij hotels, restaurants en aan boord van schepen.

Voor elk bedrijf dat zijn CO2-voetafdruk wil verminderen, zijn hoeveelheid afval wil beperken en het milieu wil beschermen is een afval- of balenpers een waardevolle aanvulling binnen de bedrijfsvoering.

 

Orwak 3120 balenpers plastic folie

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

De persen brengen aanzienlijke kostenbesparingen met zich mee. Verpakkingsmateriaal hoeft niet meer met de hand kleingemaakt te worden, maar kan direct de pers in. Bovendien worden transport- en ledigingskosten teruggedrongen. Andere voordelen zijn onder meer:

  • Gesorteerd en gecompacteerd verpakkingsmateriaal levert geld op bij de recycler
  • Door afvalstromen samen te persen blijft er meer waardevolle opslagruimte over
  • Verwerking van afvalstromen bij de bron houdt de werkomgeving schoon en veilig
  • Klanten hechten waarde aan eco-vriendelijke bedrijven

 

Hoe werken de persen in de praktijk?

Het materiaal wordt ingevoerd in de balenpers en hoopt zich op in de perskamer. Wanneer de pers wordt ingeschakeld, beweegt een persplaat naar beneden en drukt het materiaal samen. Voor een eenvoudige hantering en transport wordt de samengeperste baal vastgebonden met bindlint. Er zijn vele varianten van deze persen beschikbaar.

Materialen die geschikt zijn voor compactie zijn onder meer karton en papier, plastic afval zoals folie en big-bags, metalen zoals voedsel- of verfblikken en generiek productie-afval.

 

Benieuwd hoeveel u kunt besparen?

Vraag dan nu een gratis afvalscan aan. Eén van onze adviseurs komt langs om samen de afvalstromen en bijbehorende logistiek in kaart te brengen. Op basis van deze informatie kunnen wij een advies uitbrengen of en hoe de verwerking geoptimaliseerd kan worden.

We helpen graag!

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.