Word een gratis inleverpunt

Het statiegeldsysteem in Nederland speelt een cruciale rol in de strijd tegen zwerfafval en draagt bij aan het terugwinnen van waardevolle grondstoffen. Overweeg je om ook een inleverpunt te worden? We leggen hieronder graag uit wat dit inhoudt.

Wie kan een inleverpunt voor statiegeld zijn?

Supermarkten groter dan 200 vierkante meter én bemande tankstations langs de snelweg zijn in Nederland verplicht om statiegeldverpakkingen in te nemen en uit te betalen. Toch is een inleverpunt dan niet altijd dichtbij genoeg. Daarom kan iedere locatie zich aanmelden als vrijwillig inleverpunt. (*) Dit kunnen locaties zijn die zelf ook statiegeldproducten verkopen, maar dat hoeft niet. Veel locaties zoals drogisterijen, recyclewinkels, tankstations en attractieparken hebben zich al aangemeld.

TOMRA R2 statiegeldautomaat bij Droppie
T70 Dual statiegeldautomaat bij Medikamente Die Grenze

Waarom aanmelden als vrijwillig inleverpunt?

  • Gratis statiegeldautomaat (*)
  • Gratis service en onderhoud (*)
  • Maandelijkse onkostenvergoeding (*)
  • Bijdragen aan minder zwerfafval
  • Bijdragen aan meer recycling
  • Nieuwe bezoekers aantrekken
  • Bestaande bezoekers een extra service bieden

* Na aanmelding bepaalt de beheerder van het statiegeldsysteem in Nederland, Statiegeld Nederland, de geschiktheid van de locatie, het type automaat en de financiële vergoeding in overleg.

Wat zijn de werkzaamheden voor het inleverpunt?

De werkzaamheden die van een inleverpunt worden gevraagd zijn minimaal.

  • Ruimte voor de statiegeldautomaat beschikbaar stellen
  • Een stopcontact beschikbaar stellen
  • De zak verwisselen als deze vol is
  • De automaat dagelijks schoonmaken

De exacte benodigde ruimte en de stroomaansluiting zijn afhankelijk van de automaatkeuze. Voor het verwisselen van de zak en het dagelijks onderhoud verzorgt TOMRA heldere instructies aan de medewerkers op locatie en bovendien zijn er instructievideo's beschikbaar.

Wil je meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan.

TOMRA onderhoud

Wat voor statiegeldautomaat bij een inleverpunt?

Het productaanbod varieert van compacte, vrijstaande automaten voor lagere innamevolumes tot zogeheten 'multi-feed'-automaten voor hoge innamevolumes. De keuze voor een bepaald type statiegeldautomaat hangt onder meer af van de beschikbare ruimte, het verwachte innamevolume en of de automaat binnen of buiten wordt geplaatst.

TOMRA T70 Single & Dual

Compact formaat

De T70 Single en Dual zijn vrijstaande emballage-automaten met ingebouwde compactie en een middelgrote opslagcapaciteit.

+ Inname en compactie van PET-flessen en blikjes
+ De Dual is geschikt voor glas of herbruikbare bekers via een SoftDrop aan de achterzijde
+ Vloeroppervlak van 0,84m² (Single) of 1,3m² (Dual)
+ Beschikbaar als inbouwversie
+ Stroomvoorziening 230V

TOMRA T70 Single en Dual emballage-automaten
TOMRA T70 TriSort emballage-automaat

TOMRA T70 TriSort

Alles in één

De T70 TriSort is een vrijstaande emballage-automaat met ingebouwde compactie, SoftDrop voor glas of herbruikbare bekers en een middelgrote opslagcapaciteit.

+ Inname en compactie van PET-flessen en blikjes
+ Geïntegreerde SoftDrop voor glas of herbruikbare bekers
+ Uitgevoerd met twee compactoren
+ Vloeroppervlak van 2m²
+ Stroomvoorziening 400V

TOMRA R2

Multifeed met wandmontage

De R2 is een ‘multifeed’-automaat met wandmontage die het mogelijk maakt om een tas met drankverpakkingen in één keer leeg te schudden in de invoeropening.

+ Inname van PET-flessen en blikjes
+ Gebruik in combinatie met een EasyPac, MultiPac of RollPac voor de sortering, compactie en opslag van PET-flessen en blikjes
+ Uit te breiden met een T9 met verzameltafel of SoftDrop voor hervulbaar glas en een rollenbaan voor kratten
+ Vloeroppervlak van 12,7m2 (in combinatie met EasyPac)

TOMRA R2 emballage-automaat

Kiosken

TOMRA biedt de mogelijkheid om emballage-automaten te installeren in een kiosk. Hierdoor zijn ze in een buitenopstelling – zoals op een parkeerterrein – te plaatsen. De conceptkeuze is afhankelijk van de locatie, het innamevolume en de specifieke behoeften. Onze adviseurs helpen graag bij het bepalen van de juiste oplossing.

+ Standaard met TOMRA R2 en EasyPac-opstelling
+ Op aanvraag leverbaar met een andere installatie
+ Beveiligde en professioneel afgewerkte kiosk
+ Optioneel airconditioningssysteem

TOMRA kiosk met R2 emballage-automaat

Veelgestelde vragen

Statiegeld Nederland, onderdeel van Verpact, is verantwoordelijk voor het statiegeldsysteem op plastic drankflessen en drankblikjes. Om te voorkomen dat deze verpakkingen als zwerfafval op straat belanden, wil Statiegeld Nederland het aantal inleverpunten vergroten.

Het doel van Statiegeld Nederland is om 90% van alle statiegeldblikjes en plastic drankflessen (kleine én grote plastic flessen, met én zonder statiegeld) weer in te nemen en te kunnen recyclen als grondstof voor nieuwe verpakkingen en een bijdrage te leveren aan een schoner Nederland. 

Statiegeld Nederland wil locaties die zich aanmelden als inleverpunt zoveel mogelijk ontzorgen. Daarom financieren zij de statiegeldautomaat en vergoeden ze operationele kosten voor de locaties (*).

* Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Zo hangt de hoogte van de vergoeding onder meer af van het soort statiegeldautomaat en het innamevolume.

Het automatiseren van de inname van drankverpakkingen brengt diverse voordelen met zich mee ten opzichte van handmatige inname. Denk hierbij aan:

  • Het voorkomen van menselijke fouten en zorgen dat statiegeld correct wordt uitbetaald
  • Het besparen op ruimte wanneer verpakkingen worden gecompacteerd (platgemaakt)
  • Het voorkomen van fraude indien de verpakkingen worden gecompacteerd
  • Het besparen op arbeidskosten, aangezien medewerkers verpakkingen niet handmatig hoeven in te nemen en uit te betalen
  • Het bieden van een hygiënische oplossing, aangezien medewerkers de verpakkingen niet handmatig hoeven in te nemen
  • Het bieden van een snelle, eenvoudige service aan uw klanten of bezoekers

Het statiegeld kan op verschillende manieren worden uitbetaald. Dit kan via een statiegeldbon, zoals bekend vanuit de supermarkt. Het is echter ook mogelijk om het statiegeld digitaal uit te betalen via een eigen app of een partner zoals Tikkie. Daarnaast is het mogelijk om consumenten de keuze te geven om het statiegeld te doneren aan een goed doel.

TOMRA is wereldwijd marktleider op het gebied van emballage-inname, met ruim 85.000 installaties in meer dan 60 markten wereldwijd. De producten van TOMRA zijn uitgerust met de meest betrouwbare technologie op de markt. Toch hebben ook onze emballage-automaten onderhoud nodig.

Wij beschikken daarom over een uitgebreide service-organisatie die 7 dagen per week klaarstaat. De service-organisatie van TOMRA omvat diverse specialisaties om u optimaal van dienst te zijn. Denk hierbij aan een goed bereikbare servicedesk, een VCA-gecertificeerd installatieteam, een professioneel service- en onderhoudsteam, productspecialisten en digitale specialisten.

Het statiegeldsysteem in Nederland speelt een cruciale rol in de strijd tegen zwerfafval en draagt bij aan het terugwinnen van waardevolle grondstoffen. Sinds de uitbreiding van het statiegeldsysteem naar kleine PET-flessen en blikjes zijn er al indrukwekkende resultaten geboekt:

  • 72% minder plastic flesjes in het zwerfafval
  • 64% minder blikjes in het zwerfafval

Hoewel deze cijfers veelbelovend zijn, kunnen we gezamenlijk nóg meer impact maken door het aantal inleverpunten voor statiegeldverpakkingen uit te breiden.

Van drankverpakkingen die via onze statiegeldautomaten worden gerecycled, kunnen nieuwe drankverpakkingen worden gemaakt. Bij TOMRA noemen we dit proces 'Clean Loop Recycling'. Het vermindert de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen en zorgt ervoor dat er minder verpakkingen in onze straten, oceanen en stortplaatsen terechtkomen.

Lees meer over het proces na het inleveren van drankverpakkingen.

Overweeg je om een inleverpunt te worden?