Brands kiest voor statiegeld

Regio (Maasdonk): Maasdonks wethouder Ben Brands wil dat het statiegeld in Nederland niet afgeschaft, maar uitgebreid wordt. Hij steunt daarom de campagne ‘Een echte held kiest statiegeld’ van de Stichting Ons Statiegeld (SOS). Milieubeweging, afvalbedrijven en gemeenten zijn bij dit initiatief betrokken.

Van de redactie

Meer dan honderd milieuwethouders, waaronder die van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Den Bosch en Bernheze, hebben een petitie ondertekend waarin gepleit wordt voor statiegeld op grote én kleine flessen. Ruim 27.000 mensen hebben zich achter de oproep geschaard. Onderzoek van TNS-NIPO wijst uit dat 73 procent van de Nederlandse bevolking het afschaffen van statiegeld een slechte zaak zou vinden en dat 71 procent voorstander is van statiegeld op kleine flesjes.

Op dit moment zit er nog alleen statiegeld op grote plastic flessen. Volgens Ons Statiegeld wacht het besluit om de regeling uit te breiden al vijftien jaar op een handtekening van de Rijksoverheid. “Door een sterke lobby van een aantal invloedrijke bedrijven wordt het telkens weer uitgesteld”, schrijft de stichting op de eigen website. Plasticproducenten, drankfabrikanten en supermarkten zijn niet enthousiast over de statiegeldregeling, omdat zij voor de inzameling extra kosten moeten maken. “Nu is het zelfs zo ver dat het statiegeld op grote flessen dreigt te worden afgeschaft”, zo vreest SOS.

Statiegeld zorgt ervoor dat bijna alle flessen weer worden teruggebracht, zo stelt de organisatie. “De inzamelresultaten voor plastic statiegeldflessen zijn ongekend hoog: meer dan 95 procent van de grote flessen voor frisdranken en water leveren we weer in.” Op kleine plastic flessen zit in Nederland nog geen statiegeld. “Het gevolg is dat meer dan de helft van die flesjes niet apart wordt ingezameld. Honderden miljoenen flesjes gaan nog ‘gewoon’ de vuilnisbak in en worden daarna verbrand en tientallen miljoenen flesjes worden op straat of in de natuur weggegooid. Met als gevolg hoge opruimkosten voor de gemeenten, vervuiling van het milieu en onnodig dierenleed, doordat vogels en zeedieren de plastic afvalresten aanzien voor voedsel. Uiteindelijk komt veel plastic zwerfvuil terecht in de oceanen, waar drijvende vuilnisbelten ontstaan.”

Wanneer plastic flessen zonder statiegeld worden ingezameld kost het veel geld en moeite om de vervuilde en gemengde afvalstromen in te zamelen en te sorteren, aldus SOS. ”De opbrengst van de uitgesorteerde kunststof is dan relatief klein. Met een statiegeldsysteem wordt alle kunststof gerecycled en is het recyclaat van hoge kwaliteit. Dat levert ruim twee keer zoveel geld op per kilo gerecycled materiaal en voorkomt veel CO2-emissies van nieuwe kunststofproductie. Dat blijkt overal waar dat statiegeld is ingevoerd, van Zweden tot Australië en van Duitsland tot de Verenigde Staten. In New York is het statiegeldsysteem daarom vorig jaar nog sterk uitgebreid.”

Meer informatie over de campagne is terug te vinden op de website www.echteheld.nl.

Bron: www.thuisinhetnieuws.nl

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.