Effectievere kringloop blik met statiegeld?

Het stond vandaag uitgebreid in de kranten: een meerderheid van de Tweede Kamer wil het statiegeld op plastic flessen behouden. PvdA-kamerlid Fokke gaf tijdens een debat in de Kamer aan het statiegeldsysteem zelfs te willen uitbreiden.

Het belang van statiegeld op plastic flessen hebben wij al vaker aangekaart, maar ook voor  de recycling van blikjes zijn de voordelen van statiegeld groot. Sinds vorig jaar hebben wij vier grote pilots draaien bij supermarkten, waar blikjes worden ingezameld via de emballageautomaten door consumenten een vergoeding te bieden per ingeleverde verpakking.

Uit de enorme hoeveelheden ingezamelde drankblikjes kwam naar voren dat de helft hiervan bestaat uit stalen blikjes en de andere helft uit aluminium blikjes. Deze bevinding werd ook ondersteund tijdens een grootscheepse inzamelactie in november vorig jaar, waar wij ruim 200.000 drankverpakkingen inzamelden door tien eurocent ‘statiegeld’ te geven.

Dit is een opvallend andere conclusie dan de cijfers die te vinden zijn op de website van de Stichting Kringloop Blik (SKB). Hier staat namelijk vermeld dat 90% van de blikjes in Nederland van staal is gemaakt en slechts 10% van aluminium.

Waarom is deze informatie zo belangrijk? SKB geeft op haar website aan dat 90% van alle blikverpakkingen wordt gerecycled en dat “stalen en aluminium blikverpakkingen met grote magneten van de rest van het afval  worden gescheiden”. Dit is onmogelijk, omdat aluminium niet magnetisch is. Ten tweede overleeft een zeer groot deel van het aluminium de verbrandingsoven niet.

Als blikverpakkingen met de emballageautomaten worden ingezameld, kunnen deze bij de bron op soort gescheiden worden waardoor men de hoogste hergebruikspercentages realiseert. In Duitsland wordt op deze wijze zelfs 98,5% van alle blikjes gerecycled.

Romy te Kloese

De auteur van dit artikel, Romy te Kloese, is sinds 2011 werkzaam bij TOMRA. Romy is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie.